Friday, October 16, 2009

Ποιοι παίρνουν τα μεγάλα έργα


Ποιοι παίρνουν τα μεγάλα έργα


Σε τέσσερις εταιρείες μοιράστηκε το μεγαλύτερο κομμάτι της φετινής κατασκευαστικής πίττας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που φέρνει σήμερα στην επιφάνεια η StockWatch. Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έλαβαν τα δύο τρίτα των κονδυλίων για τα οποία υπογράφτηκαν το 2009 συμβόλαια για οικοδομικά και οδικά έργα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται σε άλλες δώδεκα κατασκευαστικές.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στα υπογραφέντα κονδύλια έλαβε η εταιρεία Μιλτιάδης Νεοφύτου, που θα εισπράξει από ένα μόλις έργο ποσό €21,5 εκ., δηλαδή το 21% της φετινής κατασκευαστικής πίττας. Το έργο αφορά τη διαπλάτυνση του οδικού δικτύου παρά το ΓΣΠ και τα συμβόλαια υπογράφτηκαν την Τρίτη, με τις κατασκευαστικές εργασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν το Νοέμβριο και να διαρκέσουν 28 μήνες.

Το μεγαλύτερο αριθμό έργων έλαβε είτε μόνη είτε με κοινοπραξίες η εταιρεία Iacovou Brothers, που έχει σημαντικό μερίδιο €19,6 εκ. ή 19,1% στα υπογραφέντα κονδύλια του 2009.

Στα έργα που ανέλαβε η εταιρεία περιλαμβάνεται η περιοδική συντήρηση του οδικού δικτύου εντός των δημοτικών ορίων Λευκωσίας (€1,8 εκ.), η περιοδική συντήρηση δρόμων στην επαρχία Λευκωσίας (€3,8 εκ.), η κατασκευή του βόρειου παρακαμπτηρίου Πάφου (€5,5 εκ.), η κατασκευή του δρόμου κοντά στην βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου (€2,7 εκ.), το ογκολογικό της Λευκωσίας (€1 εκ.) και το ασφάλτωμα του αυτοκινητόδρομου Α3 (€0,7 εκ.). Η εταιρεία θα αναλάβει επίσης μέσω κοινοπραξιών τη συντήρηση των μεγάλων αυτοκινητόδρομων της Κύπρου και του οδικού δικτύου της επαρχίας Λεμεσού.

Σημαντικό κομμάτι της «πίττας» των κατασκευαστικών έργων λαμβάνει και η Medcon, που έλαβε έξι συμβόλαια, εκ των οποίων το ένα με τους Iacovou και τη Cybarco. Το μεγαλύτερο συμβόλαιο είναι αυτό που υπογράφτηκε πρόσφατα για το δρόμο Καλού Χωριού – Ζωοπηγής (€6,7 εκ.), ενώ άλλα μεγάλα έργα αφορούν το δρόμο προς τη μαρίνα Αγίας Νάπας (€2,6 εκ.), την περιοδική συντήρηση δρόμων εντός δημοτικών ορίων Λεμεσού (€1,5 εκ.) και των δρόμων της επαρχίας Πάφου (€1,9 εκ.).

Το τέταρτο μεγαλύτερο κομμάτι της κατασκευαστικής «πίττας» έλαβε η εταιρεία Παναγίδης, με δύο συμβόλαια αξίας €11,3 εκ., αυτό της αεροπορικής πτέρυγας της Αστυνομίας στο αεροδρόμιο ύψους €7,9 εκ. και της βελτίωσης του δρόμου Πλατρών – Προδρόμου ύψους €3,3 εκ.

Συμβόλαιο €11,3 εκ. έλαβε και η κοινοπραξία Lois Builders, Phoenix Construction και Εργοδυναμική Πατρών, για τη βελτίωση του δρόμου Παραλιμνίου – Δερύνειας.

Το υπόλοιπο της κατασκευαστικής «πίττας» μοιράστηκαν άλλες έντεκα εταιρείες.

Αν και η χρονιά πλησιάζει στο τέλος, η εικόνα της κατανομής των κατασκευαστικών έργων ενδεχομένως να αλλάξει σημαντικά από την έκβαση των διαδικασιών για μεγάλα projects.

Το μεγαλύτερο φετινό συμβόλαιο, αυτό της διαπλάτυνσης του δρόμου μεταξύ των κόμβων ΓΣΠ και Αλάμπρας, αναμένεται να υπογραφτεί πριν το τέλος του χρόνου, όταν ξεκαθαρίσει η προσφυγή της εταιρείας Atlas Pantou κατά της κατακύρωση του έργου των €32 εκ. υπέρ της κοινοπραξίας Cybarco και Iacovou Brothers. Στη φάση αξιολόγησης των προσφορών βρίσκεται και το έργο διασύνδεσης του λιμανιού Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου, που θα κοστίσει €24 εκ.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |