Thursday, July 8, 2010

Μόνο 6 από τα 89 χρηματιστήρια του κόσμου κινούνται πάνω από τα υψηλά του 2007


Μόνο 6 από τα 89 χρηματιστήρια του κόσμου κινούνται πάνω από τα υψηλά του 2007

Τεστ πραγματικότητας: ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών αγορών κινείται πολύ χαμηλότερα από την κορυφή του 2007 – και εδώ που τα λέμε οι διεθνείς μετοχές δεν πέρασαν και λίγα τα τελευταία τρία χρόνια - υπάρχουν κάποιες, μόλις έξι, που ξεπερνούν τον «καλύτερο εαυτό» τους και διαπραγματεύονται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Και οι έξι αυτοί δείκτες κατοικοεδρεύουν (χωρίς έκπληξη) στις αναδυόμενες αγορές.
Το χρηματιστηριακό τεφτέρι της Wall lStreet Journal αποδεικνύει λοιπόν την ισχυρή προτίμηση των επενδυτών σε περίοδο κρίσης, προς τις αναπτυσσόμενες αγορές.
Τα τελευταία τρία χρόνια, οι αναδυόμενες αγορές αλλά και οι λεγόμενες frontier markets – οι αγορές, δηλαδή, που είναι τόσο μικρές που δεν «χωρούν» καν στην κατηγορία των «αναδυόμενων» – σε μέσο όρο κινούνται 7,5% χαμηλότερα, την στιγμή που ο Παγκόσμιος δείκτης MSCI χάνει 10,8%.

Τα αμοιβαία κεφάλαια και τα hedge funds των αναδυόμενων αγρών «είδαν» εισροές ύψους 17,3 δισ. δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του 2010 και οι frontier markets «έλαβαν» 780 εκατ. δολάρια σε ειροές.

Η συνεχιζόμενη αυτή ροή κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές, καθώς και η υπεραπόδοση αυτών, δείχνουν πως υπάρχει μία τεράστια δομική μεταστροφή στις αγορές η οποία μπορεί και να παραμείνει έτσι για ακετό διάστημ ακόμη, όπως τονίζει ο κ. Jerome Booth, επικεφαλής έρευνας στην Ashmore Investment Managmenet.

Από τους 89 διεθνείς δείκτες λοιπόν, μόνο αυτοί της Τυνησίας, της Σρι Λάνκα, της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, της Χιλής και της Ινδονησίας, καταγράφουν άνοδο από την ημερομηνία που οι παγκόσμιες αγορές κατέκτησαν την κορυφή, δηλαδή το 2007.

Και τα κέρδη του δεν είναι οριακά, αλλά εντυπωσιακότατα.

Για παράδειγμα, το χρηματιστήριο της Τυνησίας κινείται 81% υψηλότερα από το 2007 και σημειώνει κέρδη 15% φέτος, ενώ αυτό της Σρι Λάνκα κερδίζει 36% από τις αρχές του χρόνου και 53% από το 2007.

source: reporter.gr

No comments:

Share |