Thursday, July 8, 2010

ΔΝΤ: Νέες, πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία


ΔΝΤ: Νέες, πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που αντανακλά ένα, ισχυρότερο του αναμενόμενου, πρώτο εξάμηνο. Προειδοποίησε ωστόσο, πως οι αναταράξεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα ενισχύουν τους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού, η παγκόσμια οικονομία, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6% το 2010, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2007. Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση για το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook τον Απρίλιο, το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ρυθμό ανάπτυξης 4,2%. Για το 2011, η ανάπτυξη τοποθετείται στο 4,3%, ανάλογα με τις εκτιμήσεις του Απριλίου.

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ηγούνται της εξόδου των ανεπτυγμένων οικονομιών από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση, την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες, σημειώνει το ΔΝΤ. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας βοηθούν στην προστασία της παγκόσμιας ανάκαμψης, κόντρα στη δημοσιονομική κρίση που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.


Το ΔΝΤ εκτιμά πως η πρόκληση είναι να βρεθούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές αγορές, χωρίς να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

«Η επαλήθευση των νέων προβλέψεων εξαρτάται από την εφαρμογή πολιτικών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας, ειδικά στη ζώνη του ευρώ.

source: capital.gr

No comments:

Share |