Thursday, July 8, 2010

Μ. Βρετανία: Πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα του δείκτη τιμών κατοικιών Halifax


Μ. Βρετανία: Πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα του δείκτη τιμών κατοικιών Halifax


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν τον Ιούνιο οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία καθώς η αύξηση των ακινήτων προς πώληση τους τελευταίους μήνες ανακούφισε τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Halifax.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax υποχώρησε σε ποσοστό 0,6% τον Ιούνιο από το Μάιο με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στις 166.203 λίρες, ενώ το Μάιο είχε σημείωσει πτώση 0,5%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Η μέση τιμή για το τρίμηνο έως τον Ιούνιο ήταν κατά 6,3% υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ το Μάιο είχε καταγράψει πτώση σε ετήσια βάση της τάξης του 6,9%.

Αναλυτές ανέμεναν οι τιμές κατοικιών να σταθεροποιηθούν σε μηνιαία βάση τον Ιούνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.

«Η πτώση του Ιουνίου συνεχίζει την επιβράδυνση της ανάπτυξης των τιμών κατοικιών που ξεκίνησε στις αρχές του έτους μετά την ήπια ανάκαμψη των τιμών σε μεγάλο τμήμα του 2009», σημείωσε ο Martin Ellis, οικονομολόγος της Halifax. «η τάση αυτή είναι ανάλογη με τις εκτιμήσεις μας ότι οι τιμές κατοικιών θα είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες στο σύνολο του 2010».

Οι τιμές κατοικιών ωθήθηκαν υψηλότερα το 2009, παρά την αδυναμία της οικονομίας, εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων ακινήτων. Η αύξηση των ακινήτων προς πώληση συνέβαλε στην ανάκτηση της ισορροπίας μεταξύ αγοραστών και πωλητών τους τελευταίους μήνες, αν και το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων συνεχίζει να στηρίζει τη ζήτηση, τόνισε ο Ellis.

source: capital.gr

No comments:

Share |