Thursday, July 8, 2010

Stress tests για BOCY-MPB










Stress tests για BOCY-MPB



Δύο κυπριακές τράπεζες θα περιληφθούν στα stress tests που θα γίνουν σε 91 τράπεζες για να εξακριβωθεί κατά πόσον μπορούν να απορροφήσουν πιθανές κρίσεις.

Τα stress tests θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 23 Ιουλίου και σε αυτές θα περιληφθούν οι κυπριακές τράπεζες Κύπρου και Marfin και έξι ελληνικές (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), σκοπός των stress tests είναι να αξιολογήσουν τη συνολική ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου της ΕΕ και την ικανότητα των τραπεζών να απορροφήσουν πιθανές κρίσεις αναφορικά με πιστωτικά ρίσκα και ρίσκα της αγοράς.

Επίσης έχουν σκοπό να αξιολογήσουν την εξάρτηση τους από τα μέτρα στήριξης των κρατών μελών.

Όπως αναφέρεται, τα tests γίνονται κατά τράπεζα χρησιμοποιώντας συμφωνημένα μακροοικονομικά σενάρια για το 2010 και το 2011 που αναπτύχθηκαν σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μακροοικονομικά σενάρια περιλαμβάνουν ένα σύνολο βασικών μακροοικονομικών μεταβλητών (π.χ. εξέλιξη ΑΕΠ, ανεργίας και δείκτη τιμών καταναλωτή) αλλά και δυσμενείς συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ένα «σοκ» για τα επιτόκια ώστε να επιμετρηθεί ο κίνδυνος από την επιδείνωση της αγοράς ομολόγων.

Συνολικά το αρνητικό σενάριο υποθέτει απόκλιση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για την ΕΕ σε σύγκριση με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι τράπεζες που επιλέγηκαν ανά χώρα περιλαμβάνουν το 50% του τραπεζικού συστήματος σε όρους ενεργητικού. Για την ΕΕ σαν σύνολο, οι 91 τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας αποτελείται από υψηλόβαθμους εκπροσώπους των τραπεζικών εποπτικών αρχών και κεντρικών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η CEBS έλαβε εντολή από το Συμβούλιο ECOFIN το Δεκέμβριο του 2009 να συντονίσει μια δεύτερη πανευρωπαϊκή άσκηση του τραπεζικού συστήματος (stress tests), που παρατάθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούνιο.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |