Thursday, July 8, 2010

ΕΚΤ: Διατήρηση βασικού επιτοκίου στο 1%


ΕΚΤ: Διατήρηση βασικού επιτοκίου στο 1%

Στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ευρέως αναμενόταν.

Οι 35 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν στο σύνολό τους την απόφαση επιτοκιακής πολιτικής.

Παράλληλα, η EKT διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, στο 1,75% και 0,25% αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος, Jean-ClaudeTrichet παραθέτει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στις 15:30 ώρα Ελλάδος, στην οποία πρόκειται να σημειώσει ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει στη σύσφιξη της πολιτικής, ούτε στη μείωση των «γενναιόδωρων» πράξεων παροχής ρευστότητας μέσα στους επόμενους μήνες.

Για μία ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες οι προβολείς στρέφονται στον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο οποίος αναμένεται να προσπαθήσει να καθησυχάσει αγορές και επενδυτές αναφορικά με την ρευστότητα και τα τεστ κοπώσεως των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Θα έχει κατά πάσα πιθανότητα την ευκαιρία να δώσει μήνυμα συγκρατημένης εμπιστοσύνης προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Την ίδια στιγμή, ο Trichet θα επαναλάβει τη δέσμευση της ΕΚΤ να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα για όσο χρειαστεί με σκοπό να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του συστήματος», σχολιάζει ο Marco Annunziata της UniCredit Bank.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι περικοπές των δαπανών στις οποίες θα προχωρήσουν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη της Ευρωζώνη το 2011 θα μπορούσαν επίσης να επιφέρουν πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το outlook για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να ωθήσει την ΕΚΤ να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο ακόμη και κατά τη διάρκεια του 2011, ενώ αναλυτές της HSBC στο Λονδίνο προχωρούν ένα βήμα παραπάνω κάνοντας λόγο για αύξηση των επιτοκίων το 2012.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι η συνεχόμενη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης που αποτελεί σημαντική ανησυχία για τις τράπεζες. Γι’ αυτό το λόγο ο Trichet πιθανότατα θα υπογραμμίσει ότι το τρέχον επίπεδο πλεονάζουσας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ικανό να διατηρήσει το διατραπεζικό επιτόκιο αναφοράς Eonia αρκετά χαμηλότερα από το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, όπως εκτιμούν αναλυτές της Unicredit.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Trichet είναι βέβαιο ότι θα ερωτηθεί για ενδεχόμενες αλλαγές στη μεθοδολογία των stress tests τα οποία είναι σχεδιασμένα να δείξουν το πόσο καλά προετοιμασμένες είναι οι τράπεζες για την απορρόφηση μελλοντικών αναταράξεων. Ο Επίτροπος Olli Rehn δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα stress tests θα λάβουν υπόψη την προοπτική για νέα προβλήματα κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την UniCredit, οι επενδυτές πρόκειται να καθησυχάσουν όσον αφορά την υγεία των τραπεζών μόνο στην περίπτωση που τα εν λόγω τεστ διενεργηθούν ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες και συμπεριλάβουν πληροφόρηση για την έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα.

Εξάλλου, για ορισμένους το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά περιφερειακών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, που εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο, στη δευτερογενή αγορά είχε περιορισμένη επιτυχία. Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας συνεχίζουν να αυξάνονται ακόμη και μετά το πρόγραμμα.

Και απουσία αυτών των προσπαθειών, τα ακόμη υψηλότερα κόστη δανεισμού θα εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με την ικανότητα χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, σχολίασε ο James Nixon, αναλυτής της Societe Generale για την Ευρώπη.

Ωστόσο ο Trichet αναμένεται να εμφανιστεί απρόθυμος να δώσει λεπτομέρειες για το μέγεθος ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

source: capital.gr

No comments:

Share |