Tuesday, January 12, 2010

Η Κίνα αρχίζει την έξοδο από τα μέτρα στήριξης


Η Κίνα αρχίζει την έξοδο από τα μέτρα στήριξης


(Bloomberg) – H κίνηση της Κίνας να αυξήσει το κόστος των γραμματίων τριών μηνών θα οδηγήσει πιθανότατα στην πρώτη αύξηση επιτοκίων της χώρας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια έως το Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν οι μέσες εκτιμήσεις οικονομολόγων.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα ανεβάσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους στο 5,85% μέχρι το τέλος του έτους από 5,31%, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις 15 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News στις 8 Ιανουαρίου. Η έρευνα έγινε αφού η κεντρική τράπεζα πούλησε στις 7 Ιανουαρίου γραμμάτια σε υψηλότερο επιτόκιο για πρώτη φορά σε 19 εβδομάδες.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Wen Jiabao μπορεί να διατηρήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού το τρέχον έτος σε λιγότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα, διότι θέλει να εξασφαλίσει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να στηρίξουν μια "σχετικά γρήγορη" ανάπτυξη ενώ θα διαχειρίζονται τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ανέφερε σε δήλωση την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα μετά από μια ετήσια συνάντηση εργασίας.

"Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα για την αντοχή της ανάκαμψης," είπε ο Ken Peng, ένας οικονομολόγος της Citigroup Inc στο Πεκίνο. Οι "υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν για τον πληθωρισμό, αλλά θα δουν πώς αυτός θα εξελιχθεί πριν ασχοληθεί με τα επιτόκια κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους."

Οι μετοχές σταθεροποιήθηκαν στον απόηχο της κίνησης της κεντρικής τράπεζας, μετά τις αναταράξεις στις 7 Ιανουαρίου. Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,5% στις 123,93 στις 3:10 μ.μ. της 8ης Ιανουαρίου στο Χονγκ Κονγκ, μετά την πτώση 0,6%. Ο Shanghai Composite Index έκλεισε κατά 0,1% μετά από πτώση 1,9%, που στηρίχθηκε στις Bank of China Ltd και Industrial & Commercial Bank of China Ε.Π.Ε.

Συντελεστής υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών

Μαζί με υψηλότερα επιτόκια και την αύξηση του συντελεστή υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών, προβλέπεται πως οι αξιωματούχοι θα επιτρέψουν την ανατίμηση του γουάν αυτό το έτος, κάτι το οποίο εμπόδιζαν από τον Ιούλιο του 2008.

Το ποσοστό των καταθέσεων που οι μεγάλες τράπεζες υποχρεούνται να διαθέτουν ως αποθεματικά, ενδέχεται να αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης στο 16% ήδη από το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις 11 οικονομολόγων. Το νόμισμα της Κίνας ενδέχεται να ενισχυθεί σχεδόν 3% σε 6,63 ανά δολάριο από το τέλος του έτους, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να δώσουν 7,5 τρισεκατομμύρια σε νέα δάνεια σε γουάν, όπως δείχνουν οι προβλέψεις.

Κατά τους 11 πρώτους μήνες του 2009 οι αξιωματούχοι επέτρεψαν νέα τραπεζικά δάνεια ρεκόρ ύψους 9,21 τρισεκατομμυρίων γουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια), ένα κύμα πίστωσης που τροφοδότησε τις δαπάνες για κατασκευές και τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Η εγχώρια ζήτηση βοήθησε στην αντιμετώπιση αυτού που οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ήταν η πρώτη ετήσια πτώση των εξαγωγών σε εικοσιπέντε χρόνια.

Χρονοδιάγραμμα των κινήσεων

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να αυξήσουν το επιτόκιο αναφοράς στο 5,58% κατά το τρίτο τρίμηνο, και ακόμα 27 μονάδες βάσης κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Έχουν διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους σε χαμηλά πενταετίας ύστερα από πέντε μειώσεις κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2008.

Στις 7 Ιανουαρίου, η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσφερε τρίμηνα γραμμάτια 60 δισεκατομμυρίων γουάν με απόδοση 1,3684 τοις εκατό, 4 μονάδες βάσης υψηλότερα από την πώληση της περασμένης εβδομάδας, είπε σε μια δήλωση.

Το Daiwa Institute of Research και η Royal Bank of Scotland, είπαν ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική πιο γρήγορα. Το Daiwa προβλέπει αύξηση του επιτοκίου κατά 27 μονάδες βάσης και αύξηση του συντελεστή υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών συντελεστή κατά 50 μονάδες βάσης από τον επόμενο κιόλας μήνα.

"Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εφαρμόζουν αθόρυβα μια στρατηγική εξόδου και ανοίγουν το δρόμο για τις αυξήσεις επιτοκίου,” δήλωσε ο Kevin Lai, ένας οικονομολόγος της Daiwa στο Χονγκ Κονγκ. "Αυτό είναι λογικό, διότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να εκτιναχθεί κατά τους προσεχείς μήνες."

Προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Οι τιμές καταναλωτή κατά πάσα πιθανότητα αυξήθηκαν 1,6% το Δεκέμβριο μετά από μια αύξηση 0,6% το Νοέμβριο, είπε σε ένα ερευνητικό σημείωμα την προηγούμενη εβδομάδα ο Qing Wang, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley για την Ασία. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Κίνα ενδέχεται να προχωρήσουν αυτό το έτος εξ΄ αιτίας της "πολύ χαλαρής" νομισματικής πολιτικής, είπε Wang.

"Η χθεσινή αύξηση των αποδόσεων ήταν μόνο η αρχή", δήλωσε ο Ben Simpfendörfer, ένας οικονομολόγος με την Royal Bank of Scotland στο Χονγκ Κονγκ. Προβλέπει ότι ο συντελεστής υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών μπορεί να αλλάξει αυτό το τρίμηνο και τα επιτόκια τους επόμενους τρεις μήνες.

Επειδή οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν το δανεισμό τους κατά την έναρξη του έτους, η πώληση των γραμματίων χθες είναι ένα μήνυμα προς αυτές "να μην το παρακάνουν", δήλωσε ο Alaistair Chan, ένας οικονομολόγος για τη Moodys Economy.com στο Σίδνεϊ. "Τα πράγματα θα δυσκολέψουν με διάφορους τρόπους," συμπεριλαμβανομένης της χρησιμοποίησης του επιτοκίου αναφοράς και του απαιτούμενου συντελεστή υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών για τις τράπεζες, είπε.

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει αυτό το μήνα να εκδίδει οδηγίες προς τις τράπεζες σχετικά με το πόσο πίστωση μπορούν να παρέχουν, όπως δήλωσε στις 8 Ιανουαρίου. Οι νέες πιστώσεις μπορεί να μειωθούν σε λιγότερο από 2,6 τρισεκατομμύρια γουάν κατά το πρώτο τρίμηνο από 4,58 τρισεκατομμύρια γουάν κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, έγραψε σε ένα σημείωμα ο Shi Lei αναλυτής της Bank of China.

Ο Διοικητής της Κεντρικής τράπεζας, Zhou Xiaochuan επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι οι επενδύσεις σε τομείς με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και σε περιττά έργα υποδομής μπορεί να απειλήσουν την ποιότητα των δανείων των τραπεζών.

Η Κεντρική Τράπεζα θα επιβλέψει τις πιστώσεις επιδιώκοντας να αποφευχθεί η αστάθεια του δανεισμού, δήλωσε ο Zhou σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της China Finance η οποία ανήκει στην κεντρική τράπεζα. Οι επενδύσεις σε πλεονάζοντα project ή σε βιομηχανίες με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μπορούσαν να "θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα των δανείων των τραπεζών," είπε ο Ζhου.

capital.gr

No comments:

Share |