Tuesday, January 12, 2010

Κέρδη – ρεκόρ για τη Φέντεραλ Ριζέρβ;


Κέρδη – ρεκόρ για τη Φέντεραλ Ριζέρβ;

Κέρδη – ρεκόρ εμφάνισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 2009 και σχεδιάζει να επιστρέψει στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κεφάλαια ύψους 45 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Η επιστροφή αυτή αντικατοπτρίζει τα υψηλότερα κέρδη στην 96χρονη ιστορία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, αναφέρει δημοσίευμα στο site της εφημερίδας, σημειώνοντας πως τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτουν από υπολογισμούς βάσει δημόσιων εγγράφων.

Όπως παρατηρεί η Washington Post, η Fed αυτοχρηματοδοτείται από τις ίδιες τις δραστηριότητές της και επιστρέφει τα κέρδη στο υπουργείο Οικονομικών. Η τελευταία μεγαλύτερη επιστροφή κεφαλαίων στο υπουργείο ήταν το 2007 και είχε ανέλθει σε 34,6 δισ. δολάρια.

Μεγάλο μέρος των περυσινών κερδών της τράπεζας φέρεται να προήλθε από το επιθετικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με στόχο τη μείωση των επιτοκίων και τη στήριξη της ανάπτυξης.

«Μέχρι τα τέλη του 2009, η Fed κατείχε κρατικά ομόλογα και τίτλους που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων, έναντι 497 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα», τονίζει η Washington Post.

Η εκτίμηση της Fed σχετικά με την κερδοφορία της το 2009 αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

naftemporiki

No comments:

Share |