Tuesday, January 12, 2010

Cadbury: Τα hedge funds αυξάνουν τα ποσοστά τους και ποντάρουν στην εξαγορά της


Cadbury: Τα hedge funds αυξάνουν τα ποσοστά τους και ποντάρουν στην εξαγορά της



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Τα hedge funds ενισχύουν τα ποσοστά συμμετοχής τους στην Cadbury PLC, πεπεισμένα ότι η πρόταση της Kraft Food ύψους 10 δισ. λιρών για την εξαγορά της βρετανικής σοκολατοποιίας θα υπερκαλυφθεί είτε από μία υψηλότερη πρόταση από τον αμερικανικό κολοσσό τροφίμων ή από μία ανταγωνιστική πρόταση από την ιταλική σοκολατοποιία Ferrero ή την Hershey Co, ή και από τις δύο μαζί.

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές ακολουθούν μία διαφορετική άποψη και αρχίζουν να πωλούν καθώς η τιμή της μετοχής της Cadbury χάνει μέρος της δυναμικής που προκάλεσε η πρόταση της Kraft. Τον τελευταίο καιρό, η ελβετική Nestle SA απέκλεισε τον εαυτό της από τη διαδικασία, ενώ η Kraft έχει αντιμετωπίσει ισχυρές αντιδράσεις αναφορικά με τα χρηματοδοτικά της πλάνα από τον Warren Buffet, τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας – με αποτέλεσμα την πτώση της αξίας των μετοχών της Cadbury.

Το ποσοστό των μετοχών της Cadbury που βρίσκεται στα χέρια των hedge funds έχει ανέλθει στο 20% από περίπου 15% πριν την αυγή του νέου έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρκετών hedge fund managers που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Πολλοί έχουν ήδη αυξήσει τα ποσοστά τους, όπως η Eton Park, η οποία κατέχει ποσοστό 2,6%, η Paulson & Co με 2,54% και η Davidson Kempner με ποσοστό 1,13%. Άλλοι έχουν πρόσφατα αυξήσει τα ποσοστά τους όπως η Noonday Asset Management, θυγατρική της Farallon Capital Management, η οποία αύξησε το ποσοστό της στο 1,47%, από 1%, τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με χρηματιστηριακές ανακοινώσεις.

Υπάρχουν περίπου οκτώ άλλα funds που κατέχουν ποσοστό μόλις κάτω του 1%, που είναι το όριο για γνωστοποιήσεις και ορισμένοι εξ αυτών σκοπεύουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους τις επόμενες εβδομάδες, όπως εκτιμούν οι managers.

Οι συγκεκριμένοι κερδοσκόποι “αρπάζουν” μετοχές που αποδεσμεύουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που πιστεύουν ότι η μετοχή της Cadbury έχει ήδη φτάσει στην κορύφωσή της μετά την επιφυλακτικότητα που εμφάνισε δημοσίως ο Buffet, για τη διευθύνουσα σύμβουλο της Kraft, Irene Rosefeld, την Τρίτη όταν είπε ότι θα ψηφίσει κατά του σχεδίου της να εκδώσει νέες μετοχές για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Cadbury και ότι θα παροτρύνει και άλλους μετόχους να ψηφίσουν “όχι”.

Η εταιρεία συμμετοχών του Buffet, Berkshire Hathaway Inc, κατέχει ποσοστό 9,4% και οι δηλώσεις του πιθανώς συνέβαλαν στην πτώση κατά 3,2% της τιμής της Cadbury την Τρίτη, λίγες μόνο πένες χαμηλότερα από την πρόταση της Kraft που αποτιμά την εταιρεία στις 765 πένες ανά μετοχή. Την Παρασκευή στις 16:00 GMT, οι μετοχές της Cadbury βρέθηκαν να υποχωρούν κατά 0,1% στις 775 πένες, αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό της 23ης Νοεμβρίου στις 820 πένες.

“Ο Buffet είναι σίγουρο ότι προκάλεσε την υποχώρηση των μετοχών της Cadbury, ενισχύοντας την αξία της πρότασης της Kraft – το περιθώριο είναι το μικρότερο που έχει καταγραφεί από την αρχική πρόταση”, σχολίασε ένας fund manager.

Ο βετεράνος επενδυτής θα μπορούσε να παίζει ένα πονηρό παιχνίδι, πρόσθεσε.

“Ο Buffet θα μπορούσε να έχει ΄σκοτώσει΄ τη συμφωνία έως τώρα – με τον τρόπο που διαχειρίζεται τις προσδοκίες και βοηθάει την Kraft να φτάσει πιο κοντά στην εξαγορά ενός πολύτιμου asset στο οποίο κάθε μακροπρόθεσμος επενδυτής θα ήθελε να συμμετέχει”, πρόσθεσε ο manager.

Άλλοι συμφωνούν ότι ήταν σχέδιο του Buffet να ωθήσει σε πτώση τις μετοχές της Cadbury, αφήνοντας τους επενδυτές με ένα δίλημμα – να πουλήσουν τώρα γιατί μία υψηλότερη πρόταση από την Kraft είναι απίθανη και να επανεπενδύσουν τα χρήματα, ή να περιμένουν για πιθανή υψηλότερη προσφορά από την Kraft το επόμενο δίμηνο.

“Η αίσθηση που έχω είναι ότι η Kraft δεν θα αυξήσει την προσφορά της πολύ πάνω από τις 820 πένες ανά μετοχή και ότι αν η Cadbury κερδίσει και διατηρήσει την αυτονομία της οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως τις 640 πένες”, τόνισε ο Jeremy Batstone-Carr, αναλυτής της Charles Stanley.

Εν τω μεταξύ, τα hedge funds παραμένουν “bullish” για τις πιθανότητες που έχουν να βγάλουν εύκολο χρήμα, υπολογίζοντας σε υψηλότερη πρόταση από την Kraft, ή μία άλλη προσφορά από την Ferrero και την Hershey.

“Παλεύουν να τα καταφέρουν – και οι δύο θέλουν τη μονάδα τσίχλας και τις δραστηριότητες σοκολάτας στις αναδυόμενες αγορές”, τόνισε ένας manager που σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό του σε άνω του 1%.

Η Ferrero είχε συνομιλίες τόσο με τη Hershey όσο και με την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Blackstone Group για την κατάθεση κοινής πρότασης στην Cadbury, όπως ανέφεραν στο Dow Jones Newswires πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. Η απόφαση για το αν θα προχωρήσουν σε πρόταση αναμένεται να ληφθεί κοντά στις 19 Ιανουαρίου, που είναι η διορία της Kraft να καταθέσει τελική πρόταση εξαγοράς για την Cadbury, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Cadbury δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένη αναφορικά με την βάση των μετόχων της ωστόσο ανακοίνωσε ότι δεν έχει δει σημαντική αλλαγή στη βάση των μετόχων. “Η λίστα των μετόχων μας έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό σταθερή από τότε που μας προσέγγισε η Kraft, ενώ δεν έχουμε δει κάποια ουσιαστική μεταβολή στα hedge funds ή στους arbitrageurs τις τελευταίες εβδομάδες”, τόνισε εκπρόσωπος της Cadbury, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


capital.gr

No comments:

Share |