Tuesday, January 12, 2010

Ανησυχίες για άρση τραπεζικού απορρήτου


Ανησυχίες για άρση τραπεζικού απορρήτου


Ανησυχίες προκαλεί στους τραπεζίτες η διευκόλυνση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου για φορολογικούς κάτοικους Κύπρου, αφού ενδέχεται να οδηγήσει σε αναλήψεις καταθέσεων και διαφυγή τους στο εξωτερικό. Το μέτρο για άρση του απορρήτου, που αποτελεί μέρος του πακέτου από τα 22 μέτρα που ενέκρινε το Δεκέμβριο το Υπουργικό Συμβούλιο για πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αποτέλεσε το επίκεντρο της ενημέρωσης που έγινε χθες σε επιχειρηματίες και τραπεζίτες μέλη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) από το διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργο Πούφο.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών και μέλος του Συμβουλίου της ΟΕΒ Βάσος Σιαρλής καθώς και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Marfin και μέλος του Συμβουλίου της ΟΕΒ Παναγιώτης Κουννής, δήλωσαν στη StockWatch ότι αυτό που τους ανησυχεί είναι ότι εάν σπάσει το τραπεζικό απόρρητο για τους Κυπρίους υπάρχει ο κίνδυνος οι καταθέτες να διοχετεύσουν τις καταθέσεις τους με ευκολία από τις κυπριακές τράπεζες σε άλλες χώρες που δεν επιτρέπουν το σπάσιμο του απορρήτου.

Ανέφεραν επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εξετάσουν το συγκεκριμένο θέμα στη συνεδρία του Συνδέσμου Τραπεζών.

Ανάλογη ρύθμιση για το απόρρητο υπάρχει από τον Ιούλιο του 2008 για ξένους που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο, όταν η βουλή ενέκρινε τη σχετική νομοθεσία η οποία επιτρέπει το σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου για μη φορολογικούς κατοίκους Κύπρου.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η παροχή πληροφοριών στο διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων όταν αυτός το απαιτεί για σκοπούς συμμόρφωσης με τις διατάξεις των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας.

Η κυβέρνηση στοχεύσει σε εισαγωγή αντίστοιχου μέτρου για κατοίκους Κύπρου θεωρώντας την πρόσβαση του ΤΕΠ σε τραπεζικούς λογαριασμούς ως απαραίτητο εργαλείο για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Άλλα μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής περιλαμβάνουν την παρακράτηση αμυντικής εισφοράς στα ενοίκια που καταβάλλονται από νομικά πρόσωπα, τη φορολόγηση δανείων που λαμβάνουν διευθυντές εταιρειών και την απαγόρευση της αφαίρεσης από το φορολογητέο εισόδημα εξόδων που δεν δικαιολογούνται (π.χ. για αγορά σκάφους).

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ Ανδρέας Πίτας, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα μελετήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης και μετά θα καταθέσει γραπτώς τις θέσεις της.

Συμφώνησε με τους τραπεζίτες ότι εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στο σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου ελλοχεύει ο κίνδυνος καταθέσεις να μετακινηθούν στο εξωτερικό.

Στην ενημέρωση του στα μέλη του συμβουλίου της ΟΕΒ, το ΤΕΠ ανέφερε ότι μόνο το 45% των νομικών προσώπων υποβάλλουν αίτηση στο φόρο εισοδήματος σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα που το μεγαλύτερο ποσοστό υποβάλλει τις αιτήσεις του.

Στις υπόλοιπες εταιρείες περιλαμβάνονται μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες όπως γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι και άλλα παρόμοια επαγγέλματα, στα οποία θα στοχεύει κυρίως το σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |