Tuesday, January 12, 2010

Πιθανή παραπομπή της Ελλάδας λόγω των στατιστικών


Πιθανή παραπομπή της Ελλάδας λόγω των στατιστικών

Νομικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας είναι πιθανό ότι θα κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποβολή μη αξιόπιστων στοιχείων αναφορικά με το έλλειμμα προϋπολογισμού και το χρέος, σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσκείμενη στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε κινήσει ανάλογες διαδικασίες κατά της χώρας μας και το 2004, επικαλούμενη τα αναξιόπιστα στοιχεία για το έλλειμμα, ολοκληρώνοντας τες το 2007.

“Θα υπάρξουν πιθανότατα νέες νομικές διαδικασίες... καθώς δεδομένου ότι η παροχή έγκαιρων και έγκυρων στατιστικών στοιχείων εμπίπτει στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της”, ανέφερε η πηγή.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε., είναι υπεύθυνη για την τήρηση των κανονισμών της Ένωσης από τις χώρες-μέλη.

Η Ελλάδα είχε αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2008 στο 7,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από 5% που είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο, ενώ προέβη επίσης σε αναθεώρηση των προβλέψεων για το έλλειμμα του 2009 σε περισσότερο από 12% του ΑΕΠ από 3,7% που ανακοίνωσε τον Απρίλιο.

"Στο διάστημα των τελευταίων οκτώ ετών, όταν η Ελλάδα δημοσίευε στοιχεία που δεν υπόκεινταν σε αμφισβήτηση, ήταν πολύ συχνά αποτέλεσμα της παρέμβασης της Eurostat στα λάθη ή την ακατάλληλη καταγραφή στοιχείων από μέρους της χώρας", ανέφερε η πηγή. Και πρόσθεσε πως η Eurostat δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τα νούμερα του 2008 για το έλλειμμα ελλείψει αξιοπιστίας και πρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων.

capital.gr

No comments:

Share |