Monday, October 26, 2009

Credit Suisse: Ελληνικές πρωτιές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο


Credit Suisse: Ελληνικές πρωτιές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο


Τις Εθνική και EFG Eurobank [EFGr.AT] τοποθετεί, μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της, η Credit Suisse σε πρόσφατη έκθεσή της για τον κλάδο των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, ο οίκος προχωρά σε αναθεώρηση των αναμενόμενων κερδών ανά μετοχή, για το 2011, τα οποία είναι σημαντικά αυξημένα τόσο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του, όσο και σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των υπόλοιπων αναλυτών.


Μεταξύ των τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να υπεραποδώσουν σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, η Credit Suisse τοποθετεί τις Santader, BPM, UBS EFG Eurobank, DnB και την Εθνική.

Οπως αναφέρει ο οίκος, δεδομένου ότι οι προβλέψεις για τις μακροπρόθεσμες τάσεις των αποτελεσμάτων βελτιώνονται, οι επενδυτές αναμένεται να εκτιμήσουν όλο και περισσότερο τις τράπεζες βάσει των εξορθολογισμένων κερδών και όχι βάσει της πορείας του ενεργητικού τους.

H CSFB αναφέρει ότι, αν και συνήθως δεν προχωρά σε αναθεώρηση της κερδοφορίας, ώστε να έχει σημαίνουσα βαρύτητα στις αξιολογήσεις της, οι επιφυλάξεις της για τη βραχυπρόθεσμη επιδείνωση των στοιχείων ενεργητικού, για τις μελλοντικές θεσμικές απαιτήσεις σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και για τη γενικότερη απομόχλευση τον κλάδο, δεν επηρεάζουν την εκτίμησή της ότι τα κέρδη για το 2011 θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 33% κατά μέσο όρο.

Αναφέρει ακόμη ότι πολλές τράπεζες φαίνονται ελκυστικές όσον αφορά στις νέες εκτιμήσεις των κερδών τους και ότι το 34% των τραπεζών, που καλύπτει, διαπραγματεύεται σήμερα με πολλαπλασιαστή κερδών κάτω του 7,5 με βάση τα κέρδη για το 2011 (ο μέσος όρος για τον ευρύτερο κλάδο είναι 8,5 έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου 10,3). Μεταξύ των τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να υπεραποδώσουν σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά για το επόμενο διάστημα, η CSFB τοποθετεί τις Santader, BPM, UBS, EFG Eurobank, DnB και την Εθνική (για όλες δίνει σύσταση «Outperform»). Αντίθετα, για τις Commerzbank RBS, SEB, Bankinter, SHB και Banco Popolare (σε όλες εκτιμά υποαπόδοση «Underperform») αναμένει χαμηλότερες επιδόσεις.

Για τις ελληνικές τράπεζες, ο οίκος αναμένει αναμορφωμένα κέρδη ανά μετοχή για το 2011 για τη Eurobank 1,83 ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,07 ευρώ και έναντι των συγκλινουσών εκτιμήσεων για 1,23 ευρώ. Για την Alpha Βank, αντίστοιχα, εκτιμά 1,91 ευρώ, έναντι 1,26 ευρώ και 1,45 ευρώ και για την Εθνική ο οίκος σημειώνει ότι τα κέρδη ανά μετοχή το 2011 θα φτάσουν τα 3,73 ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,81 ευρώ και έναντι των συγκλινουσών εκτιμήσεων για 2,99 ευρώ. Για τη δε Πειραιώς, σημειώνει κέρδη 1,49 ευρώ, έναντι 1,27 ευρώ και 1,23 ευρώ αντίστοιχα και για την ΑΤΕ βελτιώνει τα κέρδη ανά μετοχή του 2011 στο 0,24 ευρώ από 0,19 ευρώ και 0,13 ευρώ, που είναι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Ο οίκος, επίσης, αναφέρει ότι η Εθνική διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα πλεονάσματα κεφαλαίων σε σχέση με τις υποχρεώσεις της, το οποίο διαμορφώνεται στα 2,75 δισ. ευρώ, όταν για την Alpha Bank [ACBr.AT] είναι 1,28 δισ. ευρώ και το ΤΤ 256 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, διαπιστώνει έλλειμμα στην Εμπορική 1,4 δισ. ευρώ, στην ΑΤΕ 296 εκατ. ευρώ, την Πειραιώς 605 εκατ. ευρώ και τη Eurobank 175 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά στις τιμές - στόχους, επαναλαμβάνει τα 2 ευρώ για την ΑΤΕ, τα 14,7 ευρώ για την Alpha Bank, τα 11,5 ευρώ για τη Eurobank, τα 4 ευρώ για την Εμπορική, τα 28 ευρώ για την Εθνική, τα 11 ευρώ για την Πειραιώς και τα 5,85 ευρώ για το ΤΤ.

naftemporiki

No comments:

Share |