Monday, October 26, 2009

Σε επιτήρηση χωρίς ανάπτυξη


Σε επιτήρηση χωρίς ανάπτυξη


• Υλοποίηση 43% των αναπτυξιακών

• Σταυράκης: Θεωρητικό «έλλειμμα 3,5-4%»

Μάταιο κινδυνεύει να αποδειχθεί το πάγωμα των αναπτυξιακών δαπανών του κράτους, αφού η Κύπρος φαίνεται να οδεύει προς επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση για αποφυγή της. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε προχθές λόγο για έλλειμμα μεταξύ 3,5-4% την ίδια στιγμή που ο βαθμός υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του κράτους αναμένεται να περιοριστεί φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002.

Βαθμός υλοποίησης: 43%

Στις αρχές του έτους η κυβέρνηση στόχευε στη συντήρηση της ανάπτυξης με την επίσπευση του φιλόδοξου αναπτυξιακού προϋπολογισμού των €1,3 δισ. Βασικός άξονας των προσπαθειών της κυβέρνησης ήταν η εκτέλεση του 85-90% των προϋπολογιζόμενων αναπτυξιακών δαπανών.

Μέχρι το Σεπτέμβριο, όμως, ο βαθμός υλοποίησης μόλις που έφτασε το μισό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009 εκταμιεύθηκε μόλις το 43% των χρημάτων που προορίζονταν φέτος για αναπτυξιακούς σκοπούς, δηλαδή γύρω στα €550 εκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτήρισε δύσκολο από οικονομικής άποψης τόσο το 2009 όσο και το 2010, αφού η οικονομία αναμένεται να κινηθεί σε οριακά επίπεδα και άφησε να νοηθεί ότι δύσκολα μπορεί να ανατραπεί η αρνητική πορεία της ανάπτυξης τρεις μήνες πριν τη λήξη του χρόνου.

Το υπουργείο εκτιμά πλέον ότι ο βαθμός υλοποίησης θα περιοριστεί φέτος κοντά στο 65%, στερώντας από την οικονομία αναπτυξιακές δαπάνες €260 εκ. ή 1,5% του ΑΕΠ.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ανώτερων τεχνοκρατών του υπουργείου, αυτός θα είναι ο χαμηλότερος βαθμός υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού από το 2002, όταν είχε περιοριστεί στο 63%.

Αν και ο βαθμός υλοποίησης αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερος από το στοχευόμενο, σε απόλυτους αριθμούς, το ύψος των αναπτυξιακών δαπανών ενδέχεται να ξεπεράσει τα €700 εκ. του 2008, που ήταν χρονιά ρεκόρ.

Πρωτοχρονιά με επιτήρηση

Παρά το πάγωμα αναπτυξιακών κονδυλίων, τόσο σε επίπεδο κατασκευαστικών έργων όσο και στους τομείς της έρευνας, της παιδείας και της υγείας, η Κύπρος δύσκολα θα αποφύγει την επιτήρηση.

Το υπουργείο εμμένει στην επίσημη εκτίμηση για φετινό έλλειμμα 2,93% του ΑΕΠ, δηλαδή οριακά πιο κάτω από την οροφή του 3% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας πριν μια χώρα τεθεί υπό επιτήρηση. Ποντάρει στο ότι το έλλειμμα του πρώτου εννιαμήνου περιορίζεται στο 2,5%.

Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, άρχισε να κάνει ήδη λόγο για έλλειμμα 3,5-4%, αφού ο συνδυασμός του 13ου μισθού που καταβάλλεται το Δεκέμβριο αλλά και των πρόσθετων συνταξιοδοτικών επιδομάτων ύψους €57 εκ. αναμένεται να σπρώξουν το έλλειμμα πάνω από την οροφή του 3%.

«Άλλο να μπεις με ποσοστό 15% όπως η Γαλλία, ή με 12,5% όπως η Ελλάδα, ή με 8% όπως η Αγγλία. Είναι πολύ πιο εύκολο να μπεις με ποσοστό της τάξης 3,5-4% - μιλούμε πάντα θεωρητικά γιατί δεν έχουμε ακόμη τις τελικές προβλέψεις – όπου η αναπροσαρμογή που χρειάζεται η οικονομία είναι πολύ μικρότερη», είπε το Σαββάτο στο ΡΙΚ ο υπουργός Οικονομικών.

Η Κύπρος παραμένει μια από τις 7 χώρες τις ΕΕ που βρίσκονται εκτός επιτήρησης και της σχετικής διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Πολλές από τις χώρες που βρίσκονται υπό επιτήρηση αύξησαν συνειδητά το ύψος των κρατικών δαπανών για να στηρίξουν την οικονομία, μέσω της ενίσχυσης της ανάπτυξης.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |