Thursday, May 12, 2011

S&P: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Πορτογαλίας


S&P: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Πορτογαλίας


Τον κώδωνα της υποβάθμισης έκρουσε σήμερα η S&P για την Πορτογαλία. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας («ΒΒΒ-») στην περίπτωση που οι τράπεζές της δεν καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας ή στην περίπτωση εκείνη που θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που αναμένεται.

«Το ενδεχόμενο να χρειαστούν οι πορτογαλικές τράπεζες σημαντικά μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση (περισσότερο από 3% του ΑΕΠ) ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στην αξιολόγηση της Πορτογαλίας» ανέφερε ο οίκος S&P σε ανακοίνωσή του.

«Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι πιθανό να είναι υψηλότερες απ’ ό,τι αναμένεται» σημείωσε ο οίκος, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πορτογαλικές τράπεζες θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις νέες προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας που έχει θέσει η Τράπεζα της Πορτογαλίας».

Επιπλέον, η S&P τόνισε ότι «αν η Πορτογαλία επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, συνεχίσει να υλοποιεί τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και διατηρήσει τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφουν οι εξαγωγές τότε είναι πολύ πιθανό η αξιολόγηση να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα».



source: capital.gr

No comments:

Share |