Thursday, May 12, 2011

"Xαστούκι" S&P σε Εθνική, Alpha, Εurobank και Πειραιώς


"Xαστούκι" S&P σε Εθνική, Alpha, Εurobank και Πειραιώς

Λίγες μέρες έπειτα από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες, σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε και στην υποβάθμιση ττεσσάρων ελληνικών τραπεζών και συγκεκριμένα των Εθνική, Alpha, Εurobank και Πειραιώς.

Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες πιστοληπτικές ικανότητες των τραπεζών σε "B/C", από «B+/B». Οι προοπτικές των αξιολογήσεων παραμένουν αρνητικές. Σημειώνεται ότι η S&P προχώρησε και στην υποβάθμιση της UBB, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την S&P, η υποβάθμιση των τραπεζών αντανακλά τον κίνδυνο που εμπεριέχει μία πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για τον εν λόγω κλάδο, καθώς η έκθεσή τους είναι μεγάλη. Την ίδια στιγμή, ο οίκος υποστηρίζει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί "βαρίδι" για την πορεία και το χρηματοοικονομικό προφίλ της λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής.

Ο οίκος αναμένει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων της, γεγονός που θα επηρεάσει τα χαρτοφυλάκια των εν λόγω τραπεζών, με εξαίρεση την Alpha Bank, η οποία θα έχει μικρότερη επίπτωση λόγω μικρότερης έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα.

Η S&P υποστηρίζει ότι η εμπιστοσύνη των αγορών στις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει αρνητική, ενώ εκτιμά ότι η απώλεια των καταθέσεων θα συνεχιστεί. Παράλληλα, ο οίκος αποδίδει την παραπάνω υποβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και στις δηλώσεις της ΕΕ μέσω των δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας ότι θα στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί και το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΕ και το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε περίπτωση που η ΕΚΤ εξακολουθεί να απέχει από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και οι καταθέσεις εξακολουθούν να κάνουν "φτερά", τότε εν μέσω σημαντικής οικονομικής ύφεσης, ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να επηρεάζεται, άρα ο κίνδυνος για περαιτέρω υποβάθμιση παραμονεύει, προειδοποιεί ο οίκος.

source: reporter.gr

No comments:

Share |