Monday, December 13, 2010

Αναβάθμιση εκτιμήσεων για γερμανική οικονομία από RWI


Αναβάθμιση εκτιμήσεων για γερμανική οικονομία από RWI

Βερολίνο (Dow Jones) – Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί προς το τέλος του έτους και λογικά θα πρέπει να συνεχιστεί και στο επόμενο, αλλά η κρίση χρέους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η επιβράδυνση του αμερικανικού real estate μπορεί να θέσει κινδύνους για την ανάπτυξη, σύμφωνα με κορυφαίο οικονομικό think tank.

«Η ανάκαμψη στη Γερμανία συνεχίζει να είναι ισχυρή, δηλώνει το RWI, ένα από τα μεγαλύτερα γερμανικά ινστιτούτα ερευνών. Αλλά αναμένεται να φανεί, πώς η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η κρίση στο αμερικανικό real estate θα εξελιχθεί περαιτέρω.

Υπάρχει κίνδυνος ότι άλλες χώρες της ευρωζώνης εκτός της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα ζητήσουν διάσωση, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά διαρκείας στη σταθερότητα της ευρωζώνης, προειδοποίησε το ινστιτούτο.

Επίσης, η κρίση του real estate στις ΗΠΑ συνεχίζεται, και η υψηλή ανεργία θα μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση και να περιορίσει την επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας περισσότερο από ό,τι αναμένεται, πρόσθεσε το RWI.

Το RWI αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2010 στο 3,7% από το 3,4% που ήταν οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, ενώ για τον επόμενο χρόνο προβλέπει ότι η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτυχθεί κατά 2,5%, υψηλότερα από την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,2% το Σεπτέμβριο.

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε 4,7% το 2009.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης, και τα μέτρα ενοποίησης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, θα βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, από το αναμενόμενο 3,4% του ΑΕΠ φέτος, προβλέπει το Ινστιτούτο.

Το 2009 η Γερμανία είχε έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 3%.

Η γερμανική ανάκαμψη θα γίνει εξαρτώμενη από την εγχώρια ζήτηση καθώς μια ήπια –μόνο- επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη των εξαγωγών, ενώ η εγχώρια γερμανική ζήτηση διευρύνεται, τη στιγμή που η ανεργία υποχωρεί, δηλώνει το RWI.


source: capital.gr

No comments:

Share |