Thursday, August 9, 2012

Barclays: Σε ύφεση έως το 2014 η κυπριακή οικονομία

Barclays: Σε ύφεση έως το 2014 η κυπριακή οικονομία

Η πιθανότητα απευθείας εμπλοκής του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα αποτελέσει κλειδί για την αποφυγή του κουρέματος τύπου PSI στην περίπτωση που ισχύσει ένα απαισιόδοξο σενάριο όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου, αναφέρει σε έκθεση της για την κατάσταση στην Κύπρο η τράπεζα Barclays.

Η έκθεση εξηγεί ότι η ανάγκη για κούρεμα του κυπριακού χρέους θα καθοριστεί από τρεις παράγοντες. Πρώτον την ικανότητα του κράτους να εκτελέσει το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, δεύτερο η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο κράτος καθώς θα βοηθήσει στη μείωση των εκροών κεφαλαίων και τρίτο η απόφαση συμμετοχής του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα μειώσει σημαντικά το μέγεθος του κρατικού χρέους.

Η Barclays εκτιμά ότι η Κύπρος θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική στήριξη ύψους €10,6-18,4 δισ. επιπρόσθετα από το ρωσικό δάνειο των €2,5 δισ. μέχρι το 2016 ώστε να αποπληρωθεί το κρατικό χρέος ύψους €6,1 δισ. και να φτάσουν τα τραπεζικά κεφάλαια το απαιτούμενο επίπεδο καθώς και να καλυφθούν πιθανές απώλειες των δανειακών χαρτοφυλακίων λόγω της εσωτερικής (στον κατασκευαστικό τομέα) και εξωτερικής (στην Ελλάδα) έκθεσης.

Το μέγεθος και η μορφή της εξωτερικής οικονομικής στήριξης αποτελούν κρίσιμους παράγοντες στην αξιολόγηση της φερεγγυότητας του δημόσιου χρέους της Κύπρου, σημειώνει η τράπεζα.

Εάν το δημοσιονομικό κόστος της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και οι πιθανές τραπεζικές απώλειες απορροφηθούν από τον ΕΣΜ, με την ενοποίηση της ΕΚΤ ως τραπεζικής εποπτικής αρχής, αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει το δημόσιο χρέος της χώρας από το να φτάσει σε επίπεδα που μπορεί να οξύνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τη διατηρησιμότητα του και να ενεργοποιήσουν πιθανές εκροές κεφαλαίων.

Σε διαφορετική περίπτωση, η αλληλεπίδραση ανάμεσα στις τράπεζες και το κράτος μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη για την κυπριακή οικονομία καθώς θα συνοδεύεται από τη μείωση των τιμών των ακινήτων, τα οποία παρά τη συνεχή διόρθωση, εξακολουθούν να φαίνονται υπερτιμημένα.

Η κυπριακή οικονομία πριν την κρίση

Η τράπεζα αναφέρεται στις οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο πριν από την κρίση κάνοντας λόγο για υψηλή ανάπτυξη, χαμηλή ανεργία και σταθερότητα στα δημοσιονομικά εντοπίζοντας ωστόσο εξωτερικές και εσωτερικές αδυναμίες με τη μορφή του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, της ψηλής πιστωτικής ανάπτυξης, της φούσκας των ακινήτων και τη μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Τα θεμελιώδη της Κύπρου σε σχέση με άλλων χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση ήταν, διαχρονικά, καλύτερα, αναφέρει.

Ταυτόχρονα σημειώνει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της χαμηλής εταιρικής φορολογίας και των διακρατικών συμφωνιών με χώρες στρατηγικής σημασίας, στοιχεία τα οποία προσέφεραν στήριξη στις ψηλές κεφαλαιακές εισροές.

Ύφεση μέχρι το 2014

Χωρίς να υπάρχει περιθώριο για δημοσιονομική επέκταση η Barclays εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να διατηρηθεί σε ύφεση μέχρι το 2014, οπόταν και αναμένεται η οικονομία να ανακτήσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης (+1,0%), αναφέρει η τράπεζα.

Όσον αφορά τις προσδοκίες της για τη μελλοντική ανάπτυξη στην Κύπρο, παραμένουν χαμηλές για τα επόμενα δύο χρόνια.

«Αναμένουμε ότι η ζήτηση για ακίνητα θα υποφέρει από τη μειωμένη συμβολή του κατασκευαστικού τομέα», σημειώνεται, ενώ η προοπτική περαιτέρω μειώσεων στις τιμές κατοικιών είναι πιθανό να κρατήσει τη διάθεση για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η συμβολή του τομέα εξαγωγών είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσει αδυναμία προς όφελος των χωρών που βρίσκονται σε θέση να εγγυηθούν ένα πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Η αποκλιμάκωση στους οικονομικούς κλάδους και η δημοσιονομική εξυγίανση που πιθανό να ζητηθεί υπό την αιγίδα ενός προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι πιθανό να κρατήσει μειωμένες τις δυνατότητες ενίσχυσης της ζήτησης.

Η Barclays προτείνει επίσης μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις συντάξεις, τους μισθούς, τον ανταγωνισμό στον τομέα των αγαθών και υπηρεσιών και την αποτελεσματικότητα της φορολογίας.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει ψηλές ανάγκες χρηματοδότησης στα επόμενα χρόνια, σημειώνει η Barclays, ενώ το ενδεχόμενο να χρειαστεί κούρεμα του χρέους της δεν είναι ακόμα σαφές σε αυτό το στάδιο.

Το αν θα χρειαστεί κούρεμα του χρέους θα εξαρτηθεί από το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το μέγεθος των πιθανών ακάλυπτων απωλειών σε δανειακά χαρτοφυλάκια ακίνητης περιουσίας.

source: stockwatch.com.cy
Share |