Thursday, August 9, 2012

Ο Α. Φιλίππου στο πηδάλιο της Λαϊκής

Ο Α. Φιλίππου στο πηδάλιο της Λαϊκής

Ο Ανδρέας Φιλίππου διορίστηκε σήμερα πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής, προς αντικατάσταση του Μιχάλη Σαρρή, που παραιτήθηκε αφήνοντας αιχμές για τη διαδικασία. Ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει «ότι ο κ. Μιχάλης Σαρρής παραιτήθηκε από τη θέση του Μη Εκτελεστικού Προέδρου και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον κ. Σαρρή για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε προς την Τράπεζα». «Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε ομόφωνα ως Μη Εκτελεστικό Πρόεδρό του τον κ. Ανδρέα Φιλίππου. Ο κ. Φιλίππου διετέλεσε επί σειρά ετών Πρώτος Ανώτερος Διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ό κ. Φιλίππου είναι chartered accountant και έχει εργαστεί στο γενικό λογιστήριο, στο υπουργείο Οικονομικών και επί 37 χρόνια στην Κεντρική Τράπεζα. Αφυπηρέτησε από την ΚΤ το 2003 από τη θέση του Πρώτου Ανώτερου Διευθυντή. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών (1981-1993) και επαναδιορίστηκε το 2003. Διετέλεσε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής επί Κίκη Λαζαρίδη. Ο κ. Σαρρής διορίστηκε στο ΔΣ της Τράπεζας το Δεκέμβριο του 2011, μετά τις ραγδαίες διοικητικές αλλαγές που επέφερε η αποχώρηση του μη εκτελεστικού προέδρου Ανδρέα Βγενόπουλου. Ανέλαβε το πολύ δύσκολο έργο της άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων για κάλυψη μέρους των μεγάλων κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας λόγω των ζημιών €3,6 δισ. που κατέγραψε. Οι προσπάθειες είχαν ανεπιτυχή κατάληξη καθώς η Τράπεζα άντλησε μόλις €3 εκ. από τα €1800 εκ. που αναζητούσε, και κρατικοποιήθηκε. Η αποχώρηση Σαρρή φημολογείται εδώ και αρκετό καιρό, ιδίως μετά την αποτυχία της έκδοσης κεφαλαίου της Λαϊκής και την κρατικοποίησή της.

 Ο κ. Σαρρή είχε ταχθεί δημόσια τον Απρίλιο, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, υπέρ της ανανέωσης της θητείας του πρώην διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη. Ο κ. Φιλίππου είναι ένας από τους σύμβουλους που διόρισε στο τέλος Μαΐου η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του διατάγματος κρατικοποίησης της. Το ΔΣ ελέγχεται σήμερα από το κυπριακό δημόσιο. Η αποχώρηση Σαρρή συζητήθηκε την Τρίτη μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, και παρά τις αρχικές αμφιταλαντεύσεις του υπουργού, προέκυψε τελικά σύμπλευση στο ζήτημα. Σε γραπτή του δήλωση ο Μιχάλης Σαρρής αφήνει αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε σχέση με την αποχώρηση του. «Ανέλαβα τη θέση του Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας στις αρχές του 2012, σε δύσκολους καιρούς για την Τράπεζα, κατόπιν πρόσκλησης από τους τότε μετόχους και με την προτροπή και σύμφωνη γνώμη των Αρχών», σημειώνει.

 «Πρόσφατα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μου εξέφρασε προφορικά την επιθυμία του όπως αποχωρήσω από τα καθήκοντα μου αυτά, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι και η θέση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτει. «Εφόσον αυτή είναι η επιθυμία του επόπτη και του κύριου μετόχου της Τράπεζας – που από τις 30 Ιουνίου 2012 είναι η Κυπριακή Δημοκρατία – τότε, ασφαλώς, θα τη σεβαστώ. Πιστεύω ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω σχόλια. Λυπούμαι μόνο που αυτή η εξέλιξη δεν θα μου επιτρέψει να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον τόπο μας από τη θέση αυτή σε μια δύσκολη περίοδο για το μέλλον όλων μας, που ήταν και ο μοναδικός λόγος που αποδέχτηκα τη θέση του Προέδρου της Τράπεζας. Ευχαριστώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εποικοδομητική μας συνεργασία και το προσωπικό και τους πελάτες της Τράπεζας για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν. Εύχομαι κάθε καλό για την Τράπεζα και τον τόπο μας», καταλήγει.

source: stockwatch.com.cy
Share |