Tuesday, May 17, 2011

Βρετανία: Στο 4,5% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο


Βρετανία: Στο 4,5% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Στο 4,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στη Βρετανία λόγω της ενίσχυσης του κόστους των ταξιδιών καθώς οι Βρετανοί μετακινήθηκαν σε χώρες του εξωτερικού κατά την περίοδο του Πάσχα.

Η αύξηση του πληθωρισμού – έπειτα από την απρόσμενη υποχώρηση τον προηγούμενο μήνα – θα ανανεώσει την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας για την αύξηση του βασικού επιτοκίου.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε πως ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,5% από 4% το Μάρτιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο του πληθωρισμού στο 4,2%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1%.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία η άνοδος του πληθωρισμού ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των μετακινήσεων, του φόρου κατανάλωσης του αλκοόλ και του κόστους ενοικίων κοινωνικής στέγασης. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα 29%.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται τιμές προϊόντων όπως το αλκοόλ, ο καπνός και η ενέργεια, έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ του 3,7%. Ο δείκτης τιμών λιανικής υποχώρησε στο 5,2% από 5,3%.


source: capital.gr

No comments:

Share |