Monday, February 15, 2010

Με κέρδη ολοκλήρωσαν οι ευρωαγορές, κλειστή η Wall Street


Με κέρδη ολοκλήρωσαν οι ευρωαγορές, κλειστή η Wall Street

Ανοδικά κινήθηκαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντιστρέφοντας μικρές απώλειες στην έναρξη των συναλλαγών, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις εργασίες των ECOFIN και Eurogroup.

Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε ήπια, καθώς στη Wall Street δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές τη Δευτέρα λόγω της αργίας της Ημέρας του Προέδρου.

Σε δηλώσεις του σε ξένα μέσα ο αναλυτής της CMC Markets, Michael Hewson, σχολίαζε νωρίτερα ότι «η αγορά αναμένει τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σχεδιάζουν να χειριστούν το ζήτημα της Ελλάδας».

«Η πολιτική στήριξη έχει κάποιο νόημα, αλλά οι αγορές ίσως πρέπει πρώτα να πειστούν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει του στόχους για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», σχολίασαν σε ξένα μέσα αναλυτές της Deutsche Bank.

Σε επίπεδο μετοχών, ξεχώρισαν στα ευρωπαϊκά ταμπλό τα κέρδη των British Airways και Iberia, μετά την ανακοίνωση της American Airlines το Σάββατο ότι οι αμερικανικές αρχές και το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ ενέκριναν προκαταρκτικά τα σχέδια για συνεργασία μεταξύ των τριών αερομεταφορέων στις υπερατλαντικές πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, σημαντικά κέρδη σημείωσε και ο τίτλος της γερμανικής TUI AG, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε περιορισμό ζημιών για το α’ τρίμηνο χρήσης, στα 102,8 εκατ. ευρώ από 155,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών της TUI υποχώρησε κατά 15%, στα 2,95 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει σταθερά λειτουργικά έσοδα στον κλάδο του τουρισμού και μείωση του λειτουργικού κόστους σε βασικές της εργασίες. «Οι κρατήσεις στις κυριότερες τουριστικές αγορές έχουν βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η διοίκηση της TUI.

Στους πανευρωπαϊκούς δείκτες, ο DJ Stoxx 600 έκλεισε στις 241,02 μονάδες, με άνοδο 0,37%, ενώ ο DJ Stoxx 50 σημείωσε κέρδη 0,61%. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κινήθηκε επίσης ανοδικά, κατά 0,35%.

Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, ο FTSE100 στο Λονδίνο ολοκλήρωσε με κέρδη 0,49% στις 5.167,47 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,19%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε άνοδο 0,28%.

Κέρδη 0,67% και για τον IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 0,41% ενισχύθηκε ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 0,38%.

Θετικά πρόσημα και για τους ρωσικούς δείκτες, με τον RTS στο +0,07% και τον Micex στο +1,10%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE 100, ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,53%.

source: capital.gr

No comments:

Share |