Monday, February 15, 2010

Juncker: "Παράταση" έως το Μάρτιο για τη λήψη νέων μέτρων από την Ελλάδα


Juncker: "Παράταση" έως το Μάρτιο για τη λήψη νέων μέτρων από την Ελλάδα


"Πίστωση χρόνου" έως το Μάρτιο δίνουν στην Ελλάδα με δημόσιες δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στο περιθώριο των εργασιών του ECOFIN, πριν ζητηθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

"Η Ελλάδα οφείλει να αποδείξει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι αξιόπιστο και να μειώσει κατά 4% το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2010", δηλώνει ο προεδρεύων του Eurogroup, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

«Το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων εκ μέρους της Ελλάδας θα εξεταστεί το Μάρτιο», δήλωσε ο ίδιος, τόνισε ότι η Ευρωζώνη θα αναλάβει «αποφασιστική δράση αν αυτό απαιτηθεί» και εξέφρασε την πρόθεση του Λουξεμβούργου να προχωρήσει ακόμη και σε διμερή στήριξη της Ελλάδας αν χρειαστεί.

«Αν διαπιστώσουμε παρεκκλίσεις έως τα μέσα Μαρτίου, τότε θα ζητήσουμε τη λήψη επιπροσθέτων μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα με έμφαση ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο J.C. Juncker επιβεβαίωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα σταθούν αλληλέγγυες στην Ελλάδα σε περίπτωση που τα μέτρα λιτότητας αποδειχθούν ανεπαρκή για τη λύση των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη μορφή μίας πιθανής παρέμβασης της Ε.Ε., λέγοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να συζητηθεί δημοσίως κάτι τέτοιο.

«Δε θέλουμε να διαταράξουμε τις αγορές. Έχουμε έτοιμα αρκετά ‘εργαλεία’ και θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η κύρια ευθύνη βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποκατασταθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

«Η Ελλάδα οφείλει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 4% εντός του 2010, όπως υποσχέθηκε», σημείωσε ο Juncker «και αν τα πρόσφατα μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή, η Ελλάδα οφείλει να κάνει περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αν η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, τότε οι Ευρωπαίοι θα σταθούν στο πλευρό της, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους ώστε να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες και να πείσουν τις αγορές».

"Η Ελλάδα να δράσει πρώτη"

Στο μεταξύ, την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα "αν χρειαστεί" εξέφρασε τη Δευτέρα και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Josef Proell, υπογραμμίζοντας σύμφωνα με το Dow Jones Newswires ότι "η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δράσει πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης περί ευρωπαϊκής στήριξης".

Ο ίδιος ανέφερε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν απαιτούνται επιπλέον περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό και ότι το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων θα εξεταστεί σε 1-2 μήνες. «Συμφωνώ με την άποψη ότι η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη να δράσει», δήλωσε ο Proell. «Δεδομένου του ελλείμματος του προϋπολογισμού της η Ελλάδα πρέπει να δράσει πρώτη, και βρίσκεται αντιμέτωπη με το ‘τιτάνιο καθήκον’ να το περιορίσει στο 3% του ΑΕΠ έως το 2012.

"Σαφής η θέση της Ε.Ε."

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Brian Lenihan, δήλωσε ότι «η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέστη σαφής κατά τη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας». «Οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ε.Ε. έκαναν σαφή τη θέση τους», ανέφερε, «και θα έχουμε μία σφαιρική και ειλικρινή συζήτηση».

"Δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση τη Δευτέρα"

Δεν θα υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ecofin τη Δευτέρα, που να αφορά λεπτομερές σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Elena Salgado.

Απών από την αυριανή συνεδρίαση ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Δεν θα παραστεί στις αυριανές εργασίες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι ο Schaeuble θα επιστρέψει για προσωπικούς λόγους από τις Βρυξέλλες στη Γερμανία αργότερα σήμερα.

source: capital.gr

No comments:

Share |