Saturday, November 21, 2009

Ερευνα για χειραγώγηση του γιουάν


Ερευνα για χειραγώγηση του γιουάν


Εντονη κριτική εναντίον της κυβέρνησης Ομπάμα άσκησαν Αμερικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι δεν ασκήθηκαν αρκετές πιέσεις στην Κίνα για ανατίμηση του γιουάν.


Οι αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες να επιτρέψουν ανατίμηση του γιουάν άφησε να εννοηθεί ο διοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, Ζου Σιαοτσουάν.

Την ώρα που ο κ. Ομπάμα επέστρεψε από την επίσκεψή του χωρίς κάποια δέσμευση από την Κίνα για μεγαλύτερη ευελιξία του γιουάν, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί σε επιστολή τους προς το υπουργείο Εμπορίου ζήτησαν διεξαγωγή έρευνας για τη χειραγώγηση του κινεζικού εθνικού νομίσματος.

«Είναι ένα πιθανό, πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή σημαντικών δασμών στις εισαγωγές από Κίνα», τόνισε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τσαρλς Σούμερ.

Από την άλλη πλευρά, σε δημοσίευμα κινεζικής εφημερίδας αναφέρεται ότι οι πιέσεις για ανατίμηση του γιουάν αντικατοπτρίζουν την άρνηση της Ουάσιγκτον να επωμισθεί την ευθύνη για τη διόγκωση εμπορικού και δημοσιονομικού ελλείμματος.

Και οι διοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, Ζου Σιαοτσουάν, άφησε να εννοηθεί ότι οι αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες να επιτρέψουν ανατίμηση του γιουάν.

naftemporiki

No comments:

Share |