Saturday, November 21, 2009

Εβδομαδιαίο αλμα 2,7% για το χρυσό


Εβδομαδιαίο αλμα 2,7% για το χρυσό

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η τιμή του χρυσού, αφού για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε κέρδη στον απόηχο των ανησυχιών που έχουν αναδυθεί για την πορεία του πληθωρισμού. Οι επενδυτές, μετά τις νευρικές συνεδριάσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ανησυχούν για την διαφύλαξη των κεφαλαίων τους, προτιμώντας έτσι τοποθετήσεις που προσφέρουν ασφάλεια όπως αυτή του χρυσού. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,4% στα 1.146,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε κέρδη 2,7%. Ο χρυσός οδεύει με κέρδη άνω των 100 δολαρίων κατά τον μήνα Νοέμβριο, ενώ από τα χαμηλά έτους που είχε σημειώσει τον Ιούλιο, βρίσκεται κατά 26% υψηλότερα. Μάλιστα, από τις 19 εβδομάδες που έχουν παρέλθει από τότε, οι 16 ήταν ανοδικές.

Αναφορικά με τα άλλα μέταλλα, το ασήμι υποχώρησε ελαφρά στα 18,44 δολάρια, το παλλάδιο έπεσε κατά 1,5% στα 364,35 δολάρια και η πλατίνα βρέθηκε σχεδόν στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, ήτοι 1.441,90 δολάρια.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους, το χρυσό έχει ενισχυθεί κατά 30%, ενώ το δολάριο έχει υποχωρήσει 6,2% έναντι του ευρώ. Επιπλέον, η ζήτηση για χρυσό έχει σημειώσει άνοδο 10% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο.

Υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4820 δολάρια από το επίπεδο των 1,4925 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4815 δολάρια.

Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος συνδέεται με την υποχώρηση που εμφανίζει η αγορά των χρηματιστηριακών δεικτών στα futures (παράγωγα) η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να στραφούν σε επενδύσεις μικρότερου κινδύνου.

reporter.gr

No comments:

Share |