Saturday, November 21, 2009

Πτώση για το αργό - Εβδομαδιαία ανοδος 0,6%


Πτώση για το αργό - Εβδομαδιαία ανοδος 0,6%

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε απώλειες η τιμή του αργού, καθώς το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Σημαντικές πιέσεις άσκησε στο πετρέλαιο και η πτώση που κατέγραψαν οι κεφαλαιαγορές, καθώς και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζ.Κ. Τρισε, ότι θα υπάρξει σταδιακή απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας, προκαλώντας έτσι ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης.
Ειδικότερα, η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 63 cents ή 0,8% στα 76,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει ακόμα και 1,6%. Σε επίπεδο εβδομάδας τα συμβόλαια Δεκεμβρίου, τα οποία λήγουν σήμερα ενισχύθηκαν κατά 0,6%. Τη θέση τους παίρνουν τα συμβόλαια Ιανουαρίου τα οποία υποχώρησαν κατά 0,6% στα 77,55 δολάρια. Τα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησαν κατά 0,5% στα 77,22 δολάρια το βαρέλι.

Υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4820 δολάρια από το επίπεδο των 1,4925 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4815 δολάρια.

Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος συνδέεται με την υποχώρηση που εμφανίζει η αγορά των χρηματιστηριακών δεικτών στα futures (παράγωγα) η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να στραφούν σε επενδύσεις μικρότερου κινδύνου.

Στη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να συγκρατήσει τις τιμές του πληθωρισμού. «Δε χρειάζονται όλα τα μέτρα ρευστότητας στο ίδιο επίπεδο, όπως στο παρελθόν», δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, προσθέτοντας ότι κάποιο μέτρο μπορεί να αποτελεί απειλή στην προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών και γι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά και χωρίς διφορούμενες προσεγγίσεις.

reporter.gr

No comments:

Share |