Wednesday, September 21, 2011

Νόμος για ανεξάρτητη διαχείριση χρέους


Νόμος για ανεξάρτητη διαχείριση χρέους

Ένα περίπου χρόνο μετά τη μεταφορά της διαχείρισης του δημόσιου χρέους από την Κεντρική Τράπεζα στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, είπε χθες στη Βουλή ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο με το οποίο θα ανεξαρτητοποιείται η Υπηρεσία Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, που υπάγεται σήμερα στο υπουργείο του.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως θα προωθηθεί στη Βουλή, είπε ο υπουργός.

«Το νομοσχέδιο θα ανεξαρτητοποιήσει ουσιαστικά την υπηρεσία διαχείρισης του δημόσιου χρέους που είναι μια κοινοτική μας υποχρέωση», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η διαχείριση του δημοσίου χρέους μεταφέρθηκε από την Κεντρική Τράπεζα στο Υπουργείο Οικονομικών την 1η Αυγούστου 2010, προκαλώντας αντιδράσεις στην ΚΤ και στους πολιτικούς της υποστηρικτές.

Ήταν μια από τις αιτίες για τη διαμάχη του Αθανάσιου Ορφανίδη με τον προκάτοχο του κ. Καζαμία, Χαρίλαο Σταυράκη.

Μάλιστα μία από τις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν πρόσφατα στη βουλή αφορά την επαναφορά του δημοσίου χρέους στην Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Καζαμίας, που προσπαθεί να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τον κ. Ορφανίδη, διαβεβαίωσε χθες ότι δεν γίνεται καμία παρέμβαση από τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου τώρα που η Υπηρεσία βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Οικονομικών.

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου φθάνει τα €11 δισ. και αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους του νέου υπουργού, που αναζητά μεσοπρόθεσμο δανεισμό για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του κράτους για το 2011 και το 2012.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2011, το υπουργείο προσέφυγε κυρίως σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό από την εγχώρια αγορά, συσσωρεύοντας σχετικά μεγάλες λήξεις δανείων στους επόμενους έξι μήνες.

Το ύψος των υποχρεώσεων και οι απαγορευτικά ψηλές αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στη διεθνή δευτερογενή αγορά αναμένεται ότι θα αναγκάσουν την Κύπρο να προσφύγει σε διακρατικό δανεισμό, πιθανότητα από τη Ρωσία.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |