Wednesday, September 21, 2011

Βρετανία: Νέα υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο


Βρετανία: Νέα υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποδυναμώθηκε στη Βρετανία για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο καθώς οι Βρετανοί πολίτες γίνονται περισσότερο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Nationwide Building Society, ο δείκτης της εμπιστοσύνης στη μηνιαία της έρευνα υποχώρησε στις 48 μονάδες από 49 μονάδες τον Ιούλιο. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της εμπιστοσύνης δείχνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα παραμείνουν αδύναμες τους επόμενους μήνες, κάτι που θα δυσκολέψει τους λιανοπωλητές και απειλεί να εκτροχιάσει την αναιμική οικονομική ανάκαμψη.

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα από τις 25 Ιουλίου έως τις 21 Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία έδειχναν επιβράδυνση της ανάπτυξης. Ωστόσο η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε και από τις εκτεταμένες ταραχές και λεηλασίες στο Λονδίνο και σε άλλες αγγλικές πόλεις για τέσσερις συνεχείς ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο, η υποχώρηση της εμπιστοσύνης εμφανίζεται να είναι ήπια.

"Τα νέα σημάδια ότι η βρετανική οικονομία παλεύει να κερδίσει ορμή, οι ταραχές στις βρετανικές πόλεις και oi ανανεωμένες αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές θα οδηγούσαν σε μεγάλη επιβάρυνση της εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια του μήνα", δήλωσε ο Robert Gardner, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην έρευνα που αναφέρθηκαν στις προοπτικές της οικονομίας για τους επόμενους έξι μήνες ως "καλές" παρέμεινε αμετάβλητο στο 16%, ωστόσο το ποσοστό αυτών που τις περιέγραψαν ως "κακές" αυξήθηκε στο 36% από 31%.

Το ποσοστό που αναμένει να είναι πολλές ή ορισμένες θέσεις εργασίας διαθέσιμες τους επόμενους έξι μήνες παρέμεινε αμετάβλητο στο 21%, ενώ το ποσοστό αυτών που περιμένουν να είναι διαθέσιμες λίγες ή περιορισμένες θέσεις εργασίας υποχώρησε στο 56% από 57%.

Από τα 1.000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, το 13% αναμένει αύξηση του εισοδήματος στο επόμενο εξάμηνο από 12% τον Ιούλιο, ενώ το 19% περιμένει μείωση του εισοδήματος από 20% τον Ιούλιο.




source: capital.gr

No comments:

Share |