Saturday, January 5, 2008

Ανησυχίες made in USA

Ανησυχίες made in USA

Τα απροσδόκητα υποτονικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ πυροδότησαν ρευστοποιήσεις στις μετοχές εκατέρωθεν του Ατλαντικού, ωθώντας σε αρνητικό κλείσιμο το ΧΑ παρά τα αρχικά του κέρδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας στις 15:30 ώρα Ελλάδος, το Δεκέμβριο δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ μόλις 18.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 70.000 θέσεων που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές, ενώ παράλληλα ο δείκτης ανεργίας των ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στο 5% (από 4,8% το Νοέμβριο) για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δυο χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ως μια ακόμα ένδειξη επιβράδυνσης της αμερίκανικής οικονομίας, μετά την ύφεση στον μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, με συνέπεια σημαντική πτώση του Dow Jones.

«Δεν είναι τόσο ο μικρός αριθμός νέων θέσεων απασχόλησης, όσο η μεταβολή του δείκτη ανεργίας, η οποία είναι ασυνήθιστα μεγάλη μέσα σε έναν μόλις μήνα», σχολίασε ο Κέβιν Λόγκαν, αναλυτής της Dresdner Kleinwort Wasserstein στη Νέα Υόρκη.

Βουτιά

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Η Wall Street ξεκίνησε με απώλειες περίπου 1% ενώ ανάλογη μεταβολή κλίματος σημειώθηκε και στη Γηραιά Ήπειρο.

Αρχικά, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη για πρώτη φορά ύστρερα από τρεις ημέρες, με οδηγό τις εταιρείες των κλάδων ενέργειας και εξόρυξης.

Στη συνέχεια, όμως, τα αρνητικά μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είχαν ως συνέπεια τα κέρδη αυτά να εξανεμιστούν και οι μετοχές να περάσουν σε αρνητική περιοχή, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%.

Το αρνητικό κλίμα δεν κατόρθωσε να ανατρέψει ούτε η ανακοίνωση των στοιχείων για τη δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης ISM σημείωσε μικρή πτώση στις 53,9 μονάδες το Δεκέμβριο από τις 54,1 του Νοεμβρίου, επίδοση ελαφρώς καλύτερη από τις 53,5 μονάδες που ανέμενε κατά μέσο όρο η αγορά.

Απώλειες στο ΧΑ

Οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάσαν και την ελληνική αγορά, η οποία αρχικά εκινείτο υψηλότερα χάρη στο «φούσκωμα» του τραπεζικού κλάδου (άνω του 1%). Μέχρι το μέσον της σημερινής συνεδρίασης όλες σχεδόν οι τράπεζες ανέβαιναν.

Αναλυτές σχολίαζαν ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται ενισχυμένες μετά τις απανωτές υποβαθμίσεις μεγάλων ευρω-τραπεζών που έχουν εκτεθεί στη δίνη των subprime. Διότι θεωρείται ότι -σε αντίθεση με αυτές- θα ευνοηθούν περιφερειακές τράπεζες (όπως οι ελληνικές που «παίζουν» στην γύρω περιοχή) και πιθανόν οι μετοχές τους να υπερ-αποδώσουν μέσα στην κρίση.

Ωστόσο, τα δυσμενή στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ψαλίδισαν τα κέρδη των τραπεζών, όπως οι ΑΛΦΑ , και ΕΤΕ . Οι τελευταίες δεν κατόρθωσαν να σώσουν την παρτίδα για το ΧΑ, όπως ούτε άλλωστε και η άνοδος των ΕΛΠΕ , και της ΕΕΕΚ ( 31,00€ 1,64%) .

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 5.112,22 μονάδες με απώλειες 0,41%.

IMERISIA.GR

No comments:

Share |