Saturday, January 5, 2008

Στο 3,1% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Στο 3,1% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 3,1% το Δεκέμβριο και για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Το εν λόγω ποσοστό είναι πολύ πάνω από το «ταβάνι» του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και υπό κανονικές συνθήκες θα αποτελούσε προάγγελο νέας αύξησης επιτοκίων. Ωστόσο, δεδομένων των προβλέψεων για επιβράδυνση των ευρωπαϊκών ρυθμών ανάπτυξης ως συνέπεια της πιστωτικής κρίσης αλλά και μιας πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της μέσα στο 2008.

«Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν την άβολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΚΤ», σχολίασε ο Χάουαρντ Άρτσερ, οικονομολόγος στην Global Insight, επισημαίνοντας ότι ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, τα αρνητικά μηνύματα από τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη της τελευταίας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Υπηρεσίες

Η δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης, ο οποίος αντιπροσωπεύει τα δυο τρίτα της οικονομίας της, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 1/2 ετών. Ειδικότερα, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 53,1 μονάδες το Δεκέμβριο από τις 54,1 του Νοεμβρίου, ενώ αποθαρρυντικά ήταν και τα επιμέρους στοιχεία για τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης:

Ο ΡΜΙ της Γερμανίας σημείωσε αρνητικό ρεκόρ 34 μηνών, ενώ ο ιταλικός υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες, το όριο δηλαδή που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ενώ ο πληθωρισμός δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να ακολουθήσει την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) στη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, η εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας αποκλείει και το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων.

Όπως σχολίασε ο Μάικλ Χιουμ, αναλυτής της Lehman Brothers, «ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός δυσκολεύοντας την ΕΚΤ, η οποία προς το παρών τηρεί στάση αναμονής».

IMERISIA.GR

No comments:

Share |