Monday, May 17, 2010

ΗΠΑ: Οι fund managers στρέφουν το βλέμμα στην Ευρώπη

ΗΠΑ: Οι fund managers στρέφουν το βλέμμα στην Ευρώπη


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Αμερικανικά hedge funds και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων στρέφουν το βλέμμα στην Ευρώπη, παρά την προοπτική εφαρμογής αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου βάσει των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε hedge funds, Carne Global άνοιξε τον περασμένο μήνα γραφεία στη Νέα Υόρκη με σκοπό να δίνει συμβουλές σε αμερικανικούς ομίλους για τη δημιουργία ευρωπαϊκών funds – μία όλο και πιο δημοφιλής δομή που διαφεύγει των ρυθμιστικών καταστολών – ενώ η εδρεύουσα στο Wisconsin εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Artisan Partners δημιούργησε το Δεκέμβριο μονάδα στη Μ. Βρετανία και αναμένει τη έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για να διενεργεί τις συναλλαγές από το Λονδίνο.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις αντανακλούν τη βελτιωμένη οικονομική κατάσταση τόσο των παραδοσιακών διαχειριστών κεφαλαίων όσο και των hedge funds μετά τις ισχυρές επιδόσεις της αγοράς και των αμοιβαίων κεφαλαίων το 2009 και μέχρι στιγμής στο τρέχον έτος. Πριν την οικονομική κρίση, ένα κύμα fund managers από τις ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο για να διενεργούν συναλλαγές στις ευρωπαϊκές αγορές και να προωθήσουν τα κεφάλαιά τους στα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ευρώπης, τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους θεσμικούς επενδυτές. Πολλοί όμιλοι έκαναν περικοπές κατά τη διάρκεια της κρίσης και μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει εκ νέου η κίνηση πέρα από τον Ατλαντικό.

«Βλέπουμε ότι Αμερικανοί managers, ιδιαίτερα μεσαίου διαμετρήματος, ψάχνουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους εκτός των ΗΠΑ και να καλύψουν τη διαφορά με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, στη διάθεση των Ucits (ΟΣΕΚΑ)», σχολίασε ο John Donohoe, διευθύνων σύμβουλος της Carne Global, αναφερόμενος σε ένα τύπο hedge fund που μπορεί να διατίθεται ελεύθερα σε ιδρύματα και επενδυτές κατά μήκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το οποίο αγοράζεται επίσης από επενδυτές στην Ασία, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.

Περίπου 200 δισ. δολάρια έχουν συγκεντρωθεί σε αυτά τα hedge funds και στα Ucits σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η εταιρεία ερευνών Strategic Insight. Ενώ οι κολοσσοί των ευρωπαϊκών hedge funds, Man Group PLC, Brevan Howard Asset Management LLP and GLG Partners Inc ήταν εκείνοι που οδήγησαν στην ώθηση στα προϊόντα των ΟΣΕΚΑ τύπου hedge fund, πολύ λίγοι Αμερικανοί managers έχουν μέχρι στιγμής δημιουργήσει τις δομές, οι οποίες έχουν κερδίσει τους επενδυτές εξαιτίας της σχετικής διαφάνειας, της ρευστότητας και του εποπτικού ελέγχου των ρυθμιστικών αρχών, σε σύγκριση με τα κοινά offshore hedge fund.

Πολλά τα funds των Ucits έχουν έδρα το Δουβλίνο ή το Λουξεμβούργο, όπου υπάρχουν φορολογικά πλεονεκτήματα έναντι των ευρωπαϊκών χωρών. Τρισεκατομμύρια ευρώ σε παραδοσιακές επενδυτικές στρατηγικές έχουν επίσης συγκεντρωθεί σε Ucits, ήτοι σε «Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες».

Τα Ucits ιδρύθηκαν το 1985 με στόχο να καταστεί ευκολότερη η προώθηση επενδυτικών κεφαλαίων στις χώρες-μέλη τη ς Ευρωπαϊκής Ένωσης, και νωρίτερα στην τρέχουσα δεκαετία αναθεωρήθηκαν για επιτραπούν κοινές τεχνικές hedge funds, όπως το σορτάρισμα μετοχών και η χρήση παραγώγων. Ωστόσο η συγκεκριμένη δομή κέρδισε πραγματικά έδαφος στις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου, από τη στιγμή που η χρηματοπιστωτική κρίση ανέδειξε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στο να πάρουν εγκαίρως πίσω τα χρήματά τους από τα offshore hedge funds.

Η εν λόγω δομή θεωρείται επίσης ως ένας τρόπος που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στους διαχειριστές ξένων hedge funds, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών στις ΗΠΑ, στη διάθεση των offshore funds σε επενδυτές στην Ε.Ε.

Οι τελικοί κανόνες δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη, ωστόσο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εξετάζουν την απαγόρευση της διάθεσης hedge funds που εδρεύουν εκτός της Ε.Ε., εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που η έδρα τους πληροί ορισμένα ρυθμιστικά κριτήρια. Τα σχέδια αυτά έχουν ανησυχήσει Αμερικανούς αξιωματούχους και γκρουπ hedge funds, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner ανέφερε ότι με τέτοια σχέδια γίνονται διακρίσεις.

Ο επίτροπος κοινής αγοράς και υπηρεσιών της Ε.Ε., Michel Barnier και ο Geithner μετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη δήλωσαν ότι θα αποφύγουν το να καταρτίσουν κανόνες που θα ευνοούν τον κλάδο μίας χώρας έναντι της άλλης.

Στο μεταξύ, το Λονδίνο συνεχίζει να προσελκύει διαχειριστές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, ακόμη και μετά την κριτική από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τους πολιτικούς ότι τα φορολογικά και ρυθμιστικά του γίνονται υπερβολικά απεχθή. Η Vanguard Group Inc από το Valley Forge της Pennsylvania, έχει προσελκύσει περίπου 1 δισ. δολάρια σε νέα βρετανικά και ιρλανδικά funds, μετά τη δημιουργία μονάδας στη Μ. Βρετανία τον περασμένο χρόνο, εν μέρει για να εκμεταλλευτεί μία άλλη αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συγκεκριμένα στη Μ. Βρετανία, στον τρόπο με τον οποίο διατίθενται τα funds.

Η Vanguard διαχειρίζεται περίπου 1,1 τρις. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Artisan Partners από το Milwaukee, ενοικίασε χώρο τον περασμένο μήνα στην περιοχή Mayfair του Λονδίνου για να εγκαταστήσει τη νέα της βρετανική μονάδα, μετά την παρουσίαση ενός νέου παγκόσμιου μετοχικού fund το Μάρτιο. Ο όμιλος, με 48,6 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, είναι κυρίως γνωστός στη χώρα για την αγορά σημαντικών ποσοστών μέσων των επενδυτικών της funds σε εταιρείες που υποαποδίδουν, όπως την εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας QinetiQ Group PLC και της εταιρείας πιστωτικής αξιολόγησης Experian PLC, ωστόσο δεν είχε παρουσία στη Μ. Βρετανία.

Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη κίνηση , καθώς η αίτηση προς τις ρυθμιστικές αρχές της Μ. Βρετανίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναλυτές της Fitch Ratings για τον κλάδο των αμοιβαίων τόνισε στο πλαίσιο παρουσίασης τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη αποτελεί το επόμενο φυσιολογικό βήμα για τους ομίλους των ΗΠΑ που αναζητούν νέες πηγές επενδυτικών κεφαλαίων, και ότι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές θα συνεχίσουν επίσης να αποτελούν χαρακτηριστικό του κλάδου.


source: capital.gr

No comments:

Share |