Wednesday, April 11, 2012

Αύξηση δραστηριότητας Αρχικών Δημόσιων Εγγραφών


Αύξηση δραστηριότητας Αρχικών Δημόσιων Εγγραφών




Ύστερα από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας, η αγορά των Αρχικών Δημόσιων Εγγραφών (ΑΔΕ) εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης μετά και την ολοκλήρωση αριθμού συμφωνιών που έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η έκθεση IPO Watch της PwC για το πρώτο τρίμηνο του 2012 διαπιστώνει ότι συνολικά 58 ΑΔΕ συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου €2,3 δις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε σύγκριση με €0,9 δις το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και €3 δις το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η μέση αξία των ΑΔΕ ανήλθε στα €50 εκ. σε σύγκριση με €17 εκ. το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και €39 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Οι πέντε μεγαλύτερες ΑΔΕ συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 86% της συνολικής αξίας των ΑΔΕ του τριμήνου και κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα κλάδων.

Η έναρξη εργασιών της Ziggo στο Άμστερνταμ, ενός ολλανδικού παροχέα καλωδιακών υπηρεσιών που στηρίζεται σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και της DSKH στη Ζυρίχη, εταιρείας που δραστηριοποιείται στο εμπόριο και στο μάρκετινγκ, κυριάρχησαν στις αγορές ΑΔΕ στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας συνολικά €1,5 δις, ποσό που αντιπροσωπεύει το 65% των συνολικών εσόδων κατά την διάρκεια της περιόδου. Ως αποτέλεσμα των δύο αυτών πράξεων, το NYSE Euronext και το ελβετικό χρηματιστήριο SIX Swiss Exchange ηγήθηκαν των ευρωπαϊκών αγορών ΑΔΕ, συγκεντρώνοντας €975 εκ. και €681 εκ. αντίστοιχα.

Παρά το ότι η δραστηριότητα παραμένει υποτονική σε σύγκριση με ιστορικά επίπεδα, οι προοπτικές για μελλοντικές ΑΔΕ προδιαγράφονται αισιόδοξες όπως διαπιστώνεται από τα ενθαρρυντικά επίπεδα διαπραγμάτευσης αριθμού πρόσφατων εκδοτών και την ανανεωμένη σταθερότητα που φαίνεται να επικρατεί στην αγορά.

Η αγορά ΑΔΕ των ΗΠΑ κατέγραψε ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο του 2012, με 44 ΑΔΕ να συγκεντρώνουν έσοδα ύψους €4,4 δις, καταγράφοντας αύξηση 33% στον αριθμό των ΑΔΕ από 33 το πρώτο τρίμηνο του 2011. Στις αγορές των ΗΠΑ παρατηρείται επίσης ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για νέους εκδότες μετά τις ΑΔΕ, που μεταφράζεται σε θετικές αποδόσεις για το 80% των ΑΔΕ του τριμήνου.

Με την εμπιστοσύνη να επιστρέφει στην αγορά των ΗΠΑ και κάποια πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία που προδιαγράφονται στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι ενδείξεις είναι θετικές για τις προοπτικές ΑΔΕ για το υπόλοιπο του 2012, φτάνει να μην προκύψει περαιτέρω αντίκτυπος από την κρίση της Ευρωζώνης που έπληξε τον κλάδο το 2011.


source: kathimerini.com.cy

No comments:

Share |