Wednesday, April 11, 2012

Προβληματισμός Fitch για rating Κύπρου


Προβληματισμός Fitch για rating Κύπρου

Στο μικροσκόπιο του διεθνούς οίκου αξιόλογης Fitch βρίσκεται από χθες η πιστοληπτική ικανότητα του κυπριακού δημοσίου.

Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μόνος από τους τρεις που διατηρούν τη διαβάθμιση της Κύπρου σε επίπεδα πάνω του junk.

Τον Ιανουάριο οι Fitch υποβάθμισαν την Κύπρο σε BBB- με αρνητικό ορίζοντα, περιμένοντας τις εξελίξεις στις τράπεζες και στα δημοσιονομικά.

Σε περίπτωση που ο οίκος υποβαθμίσει – το αργότερο μέχρι τέλος Μαΐου, όπως αναμένεται - την Κύπρο σε junk, τα κυπριακά ομόλογα δεν είναι πλέον αποδεκτά ως εξασφάλιση για λήψη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε η Ελλάδα και η Πορτογαλία και η ΕΚΤ χαλάρωσε τα κριτήρια αποδοχής ομολόγων ως εξασφαλίσεις.

Τα στελέχη του οίκου είχαν χθες επαφές με τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας, και για άλλη μια φορά ρίχνουν το βάρος της ενημέρωσης τους στον τραπεζικό τομέα και ειδικότερα στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες που λόγω του ελληνικού κουρέματος χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια.

Τα δημοσιονομικά επίσης βρίσκονται στο μάτι των Fitch διότι θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει ακόμη τα αναμενόμενα, ενώ η κυβέρνηση έχει προβεί σε χαλαρώσεις παραχωρώντας πασχαλινό επίδομα, αντισταθμιστικά μέτρα, αύξηση των υπερωριών και ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας.

Χθες το κλιμάκιο των Fitch συναντήθηκε και με την Τρ. Κύπρου και το διευθυντή του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Πάνο Πασιαρδή.

Σήμερα πραγματοποιεί επαφές στο υπουργείο Οικονομικών.

Νωρίς το πρωί το κλιμάκιο θα συναντηθεί με τον υπουργό Βάσο Σιαρλή και αμέσως μετά, με τα διάφορα τμήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Θα συναντηθεί επίσης με τη Λαϊκή Τράπεζα και τον Έφορο Συνεργατικών Εταιρειών Κωνσταντίνο Λύρα, προτού αναχωρήσει το βράδυ από την Κύπρο.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |