Thursday, May 13, 2010

BlackRock: Ψήφος εμπιστοσύνης $52 δισ. σε μετοχές του γεωργικού τομέα


BlackRock: Ψήφος εμπιστοσύνης $52 δισ. σε μετοχές του γεωργικού τομέα

Η πρόσφατη «κρίση χρέους» στην Ευρώπη κατόρθωσε να παγιδεύσει σε φαύλο κύκλο τις οικονομίες αλλά και τις χρηματιστηριακές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ η απόφαση για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης προσπαθεί να περιορίσει τις ανησυχίες τόσο για το μέλλον του κοινού νομίσματος, όσο και για ενδεχόμενη εξάπλωση του φαινομένου.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, λόγω της ήπιας ακόμη ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, οι επενδυτές αναζητούν τις ασφαλέστερες δυνατές διεξόδους σε δοκιμασμένα επενδυτικά προϊόντα αλλά και σε «έξυπνες» επενδυτικές επιλογές.

Με γνώμονα τις προοπτικές εξέλιξης ενός πολλά υποσχόμενου κλάδου, η BlackRock έρχεται να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στον τομέα της γεωργίας, παρουσιάζοντας ένα νέο παγκόσμιο fund 52 δισ. δολαρίων.

Ο Desmond Cheung, ένας εκ των διαχειριστών του World Agriculture Fund της BlackRock, μιλά αποκλειστικά στο Capital.gr για τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές του.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη

Κύριε Cheung, πείτε μας δυο λόγια για τα χαρακτηριστικά του BGF World Agriculture Fund και τα πλεονεκτήματά του έναντι των παραγώγων σε εμπορεύματα.

Το BGF World Agriculture Fund είναι ένα παγκόσμιο fund που επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των γεωργικών εμπορευμάτων και όχι απευθείας σε εμπορεύματα.

Το γεγονός ότι βασίζεται στις επιδόσεις εταιρειών πιστεύουμε ότι καθιστά το fund ελκυστικό καθώς οι εταιρείες διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία στις εμπορικές δραστηριότητες με τους καλλιεργητές, ενώ παράλληλα αποτελούν μία πολύ ευρύτερη αγορά σε σύγκριση με τα εμπορεύματα.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι τα σιτηρά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από βραχυπρόθεσμους παράγοντες, τάσεις και δυναμικές, όπως για παράδειγμα ο καιρός ή εμπορικοί περιορισμοί, ενώ όταν μιλάμε για επιδόσεις εταιρειών έχουμε να κάνουμε με πιο μακροπρόθεσμους στόχους και αναλύσεις. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν μιλάμε για ανάλυση και αποτίμηση τιμών καλλιεργειών αλλά μετοχών.

Ποιος είναι ο βασικός παράγοντας που οδήγησε τη BlackRock στη δημιουργία ενός fund αποκλειστικά σε μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τον τομέα της γεωργίας και γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

Πολλοί επενδυτές μας ρωτούν γιατί επιλέξαμε τον τομέα της γεωργίας, καθώς κοιτούν τις τιμές των σιτηρών και βλέπουν ότι είναι σχεδόν αμετάβλητες τον τελευταίο χρόνο.

Ωστόσο, αν ρίξουμε μια ματιά στο δείκτη S&P GSCI Agriculture θα δούμε ότι το 2009 ενισχύθηκε σε ποσοστό 50%, ενώ ο δείκτης των μετοχών υπεραπέδωσε με κέρδη 70%.

Ο λόγος που επιλέξαμε τώρα τη δημιουργία ενός τέτοιου fund είναι ότι οι τιμές δεν βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα, όσο το 2007 και το 2008, ενώ ταυτόχρονα εκτιμούμε ότι οι προοπτικές για τα αγροτικά εισοδήματα είναι πολύ καλές. Συνεπώς κρίνουμε πολύ αισιόδοξο το κλίμα για επενδύσεις σε καλλιέργειες, σε μία χρονική στιγμή που βλέπουμε τις αναδυόμενες αγορές να μπαίνουν στην αγορά ανακάμπτοντας από την πιστωτική κρίση.

Μπορείτε να μας δώσετε λίγες λεπτομέρειες για τις εταιρείες στις οποίες επενδύει το fund, και να αναφέρετε τους κινδύνους που πιθανώς να αντιμετωπίσει μία τέτοια επένδυση;

Θα ήθελα να τονίσω ότι μιλάμε για εταιρείες που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα και όχι μόνο εταιρείες παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Το εύρος των εταιρειών κυμαίνεται από την παραγωγή λιπασμάτων, κατασκευή αγροτικού εξοπλισμού και χημικών, έως εταιρείες αποθήκευσης και συντήρησης, εμπορικές, τεχνολογικές, βιοχημικών ακόμη και εταιρείες δασοκομίας. Επίσης υπάρχουν και ορισμένες εταιρείες του κλάδου της γενετικής τροποποίησης.

Όσον αφορά τους κινδύνους, πολλοί πιστεύουν ότι τα αγροτικά εμπορεύματα είναι εκτεθειμένα σε περισσότερους κινδύνους καθώς εκτός από τις τάσεις της αγοράς, επιδρούν και άλλοι παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, η κλιματική αλλαγή καθώς και οι επιλογές των μεγάλων καλλιεργητών ως προς το προϊόν που θα καλλιεργήσουν.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο fund, εκτός από το γεγονός ότι επενδύει σε παγκόσμιο επίπεδο και έτσι αποφεύγει καταστάσεις όπως καταστροφές (πλημμύρες, τυφώνες) ή περιόδους ξηρασίας και εμπορικές αναταράξεις, επηρεάζεται πολύ λιγότερο από αρνητικούς παράγοντες τοπικού ή εποχιακού χαρακτήρα.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές ανάπτυξης του συγκεκριμένου fund τα επόμενα χρόνια;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 300 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο παγκοσμίως, με χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 500 δισ. δολάρια, οπότε όπως αντιλαμβάνεστε μιλάμε για μία αρκετά μεγάλη αγορά. Το fund που ξεκινάμε είναι της τάξης των 52 δισ. δολαρίων, συνεπώς, και με την εκτίμηση ότι ο κλάδος θα αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, είναι βέβαιο ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του fund είναι πάρα πολύ καλές.

source: capital.gr

No comments:

Share |