Thursday, May 13, 2010

Βρετανία: Άνω των εκτιμήσεων το εμπορικό έλλειμμα το Μάρτιο


Βρετανία: Άνω των εκτιμήσεων το εμπορικό έλλειμμα το Μάρτιο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου Το Μάρτιο διευρύνθηκε περισσότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές, γεγονός που φανερώνει πως η διολίσθηση της λίρας δεν κατάφερε να ενισχύσει το βρετανικό εμπόριο.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στις 7,5 δισ. λίρες από 6,3 δισ. λίρες το Φεβρουάριο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν οριακή άνοδο στις 6,6 δισ. λίρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ONS οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 1% στις 21,4 δισ. λίρες ενώ το Φεβρουάριο είχαν ενισχυθεί σε ποσοστό 9,5%. Η αύξηση είχε ως οδηγό τις πωλήσεις αργού και ενδιάμεσων προϊόντων – μηχανικών και ηλεκτρικών εξαρτημάτων – οι οποίες αυξήθηκαν κατά 198 εκατ. λίρες και 133 εκατ. λίρες αντίστοιχα.

Οι εισαγωγές ωστόσο σημείωσαν άνοδο 5,2% στις 29 δισ. λίρες με όλες τις κατηγορίες να εμφανίζουν άνοδο.

Ο διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King δήλωσε πως αναμένει σύντομα ενίσχυση των εξωτερικού εμπορίου αν και θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας η οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμψει ταχύτερα.

Η ONS ανακοίνωσε επίσης πως το εξωτερικό εμπόριο με τις χώρες εκτός Ε.Ε. διευρύνθηκε στις 4,1 δισ. λίρες από 3,4 δισ. λίρες.

Συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών το έλλειμμα διευρύνθηκε στις 3,7 δισ. λίρες από 2,2 δισ. λίρες, ενώ το μόνο για τον τελευταίο κλάδο το πλεόνασμα υποχώρησε στις 3,8 δισ. λίρες από 4,1 δισ. λίρες.

source: capital.gr

No comments:

Share |