Thursday, May 13, 2010

Έργο 500 εκ. ευρώ Προγραμματίζει η Μονή Κύκκου με Κυπρίους και ξένους επενδυτές


Έργο 500 εκ. ευρώ Προγραμματίζει η Μονή Κύκκου με Κυπρίους και ξένους επενδυτές


Τεράστια μικτή ανάπτυξη, πρωτοφανή για την Κύπρο, προγραμματίζει για την περιοχή της Έγκωμης η Ιερά Μονή Κύκκου, σε συνεργασία με μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού καθώς και Κυπρίους. Η επένδυση θα είναι πολύ μεγάλη και αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η Ιερά Μονή Κύκκου συνεισφέρει στην επένδυση με μακροχρόνια μίσθωση την αξία της γης, που είναι έκτασης 300 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Ο μεγάλος και γνωστός ανά το παγκόσμιο οίκος «Άτκινς» ετοίμασε με μεγάλη λεπτομέρεια τα σχέδια. Η «Σ» αποκαλύπτει τη γενική άποψη του έργου, χωρίς να προχωρεί στις λεπτομέρειες των επιμέρους πριν από την επίσημη παρουσίασή τους στους δημότες.
Οι Άτκινς είναι οίκος μελετητών, πολεοδόμων, σχεδιαστών, συγκοινωνιολόγων και ειδικών σε περιβαλλοντικές μελέτες, που προετοιμάζουν τα μεγάλα έργα και κάνουν τις αναγκαίες μελέτες βιωσιμότητας και λειτουργικότητας. Οι Άτκινς δημιούργησαν στη λεπτομέρειά της τη νέα ανάπτυξη στην Έγκωμη, που στο μέλλον, όπως λέγει ο Επίσκοπος Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, «θα γίνει το κέντρο αναφοράς ολόκληρης της Λευκωσίας».

Το έργο θα δώσει οξυγόνο ζωής

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις εντολές που έλαβαν οι σχεδιαστές, το έργο πρέπει να είναι λειτουργικό και να δώσει οξυγόνο ζωής στην ευρύτερη περιοχή της Έγκωμης. Ο σχεδιασμός ετοιμάστηκε βάσει των όρων εντολής και το όραμα του εμπνευστή του έργου, που ήταν ο Επίσκοπος Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος. Όπως ο ίδιος εξήγησε στη «Σ», το μεγαλεπήβολο έργο ξεπερνά κατά πολύ τη σχεδιαζόμενη επένδυση της Πολιτείας με το Κατάρ, σε μιαν άλλη περιοχή της Λευκωσίας.

Οι Άτκινς ετοίμασαν τα σχέδια της μικτής ανάπτυξης για την εν λόγω περιοχή της Έγκωμης, που αγγίζει τη λεωφόρο Νίκου Κρανιδιώτη και το Ιατρικό Κέντρο του Δήμου, σε κοντινή απόσταση από τον κόμβο «ΜακΝτόναλντς». Στο έργο περιλαμβάνονται ξενοδοχείο επτά αστέρων με συνεδριακό κέντρο, οικιστικές αναπτύξεις, καταστήματα, παιδότοποι, τοπιοτεχνήσεις, κήποι, κολυμβητήριο και άλλοι χώροι κοινωνικής επαφής, πολιτισμού και κουλτούρας. Η περιοχή θα αποκτήσει τη δική της ταυτότητα πολιτιστικής δραστηριοποίησης, λέγει ο Νικηφόρος και είναι σίγουρος ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει το έργο και θα το αποδεχθεί ως δικό του. Για την υλοποίηση των σχεδίων αναμένεται να εργαστούν 8.000 περίπου άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων.

Παρουσιάστηκε στο Δήμο Έγκωμης

Η ΠΡΩΤΗ παρουσίαση του έργου έγινε στο Δήμο Έγκωμης με φωτεινές διαφάνειες και άλλες επεξηγήσεις από τους Βρετανούς σχεδιαστές και τους Ελλαδίτες συνεργάτες τους. Θα ακολουθήσει λεπτομερής ενημέρωση των δημοτών, αφού ετοιμαστούν κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Ο Επίσκοπος Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος θεωρεί το έργο ένα από τα σημαντικότερα που έγιναν ποτέ στην Κύπρο και τονίζει ότι έρχεται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για να στηρίξει την οικονομία και τον τόπο.

source: sigmalive.com

No comments:

Share |