Thursday, May 13, 2010

ΗΠΑ: Φυλετικές διακρίσεις στις τραπεζικές συναλλαγές


ΗΠΑ: Φυλετικές διακρίσεις στις τραπεζικές συναλλαγές

Δυσανάλογη με την οικονομική κρίση μείωση της πρόσβασης των μελών μειονοτικών κοινοτήτων σε στεγαστικά δάνεια σε σχέση με τα μέλη της κυρίαρχης λευκής κοινότητας, καταγράφει μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.

Ο αλόγιστος δανεισμός κατά τη διάρκεια της οικονομικής άνθησης, έδωσε το έναυσμα για τη χειρότερη στεγαστική κρίση και ύφεση από τη δεκαετία του 1930, «σκουπίζοντας» τρισεκατομμύρια δολάρια αποταμιεύσεων.

Οι δανειολήπτες στις μειονοτικές περιοχές είχαν πάρει πολλά δάνεια τα οποία δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά και τα οποία τελικά προκάλεσαν την κρίση καθώς πριν από τη στεγαστική φούσκα, οι τράπεζες δάνειζαν μικρά ποσά σε μειονοτικές γειτονιές αλλά κατά την περίοδο της άνθησης και με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης και του κογκρέσου, είχαν ενισχύσει πολύ το δανεισμό.

Η μελέτη με τίτλο «Πληρώνοντας περισσότερο για το αμερικανικό όνειρο Νο 4», αφορά επτά πόλεις: τη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λος Αντζελες, το Σαρλότ της Βόρειας Καρολίνας, το Κλίβελαντ του Οχάιο και το Ρότσεστερ της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Έχει συνταχθεί από επτά μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ανάμεσα στις οποίες, η «Συμμαχία για την Επανεπένδυση» της Καλιφόρνιας, η νεοϋορκέζικη «Πρόγραμμα Προάσπισης της Οικονομικής Ανάπτυξης της Γειτονιάς» και το Ίδρυμα Γουντστοκ του Σικάγου, με στοιχεία από την περίοδο 2006-8 τα οποία παρείχαν δανειστές που λειτούργησαν στο πλαίσιο του νόμου περί της «Κοινολόγησης των Στεγαστικών Δανείων».

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο δανεισμός στις κοινότητες των εγχρώμων από το 2006 που άρχισε η κρίση των κατασχέσεων μέχρι το 2008 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μειώθηκε κατά 60,3% ενώ στις αντίστοιχες περιοχές των λευκών κατά 28,4%.

«Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντικά μειωμένη πρόσβαση σε στεγαστικά δάνεια για όλους τους δανειολήπτες, αλλά στις γειτονιές των εγχρώμων, όπου η κρίση των κατασχέσεων κόστισε ακριβά, η πρόσβαση σε συμβατικά στεγαστικά δάνεια έχει μειωθεί δραματικά και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι στις γειτονιές των λευκών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τη δανειστική λογική των τεσσάρων μεγαλυτέρων αμερικανικών τραπεζών, Bank of America Corp, Citigroup Inc, JPMorgan Chase & Co, και Wells Fargo και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ και όλες είχαν αυξήσει την αναχρηματοδότηση των δανείων στις γειτονιές των λευκών από το 2006 μέχρι το 2008, μόνο η Citigroup και αυτή σε πολύ μικρό ποσοστό, αύξησε το δανεισμό σε μειονοτικές περιοχές.

Η πρόσφατη έκρηξη της μη ανεκτής, αποσταθεροποιητικής πίστωσης και η επακόλουθη κρίση των κατασχέσεων έχουν συνεισφέρει στο να μεγεθύνουν τα υπάρχοντα εμπόδια στη δίκαιη δυνατότητα πρόσβασης σε πίστωση για εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών που είδαν την πιστοληπτική τους ικανότητα να καταστρέφεται», τονίζεται η μελέτη, στην οποία προστίθεται ότι «χρειάζεται αλλαγή του συστήματος για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ασυμφωνίες του, να διασφαλιστεί ότι οικογένειες και κοινότητες μπορούν να ανακάμψουν από την κρίση των κατασχέσεων και έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης στο μέλλον».

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, η μελέτη συνιστά τη δημιουργία μιας ισχυρής υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή και επέκταση του νόμου για την «Κοινολόγηση των Στεγαστικών Δανείων», έτσι ώστε να προσδιοριστεί η ταυτότητα των διακρίσεων στα στεγαστικά δάνεια και να εφαρμοστούν ρυθμίσεις για την παραβίαση του δίκαιου δανεισμού.

source: capital.gr

No comments:

Share |