Monday, January 18, 2010

ΔΝΤ: Αντιμέτωπες με το σενάριο της ύφεσης "double-dip" ορισμένες χώρες


ΔΝΤ: Αντιμέτωπες με το σενάριο της ύφεσης "double-dip" ορισμένες χώρες


Ορισμένες χώρες κινδυνεύουν να διολισθήσουν και πάλι σε ύφεση αν αποσύρουν πολύ νωρίς τα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn.

Η ανάκαμψη της ιδιωτικής ζήτησης και των συνθηκών στις αγορές εργασίας αποτελούν αναγκαίες συνθήκες πριν οι κυβερνήσεις ξεκινήσουν την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης, σημείωσε ο Dominique Strauss-Kahn, ενώ επισήμανε ότι το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των μέτρων εξαρτάται από τις ειδικές συνθήκες στη κάθε χώρα.

"Η ανάκαμψη στις προηγμένες οικονομίες παραμένει υποτονική", συμπλήρωσε. "Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη".

Ο ίδιος εκτίμησε πως η αντιμετώπιση των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για ορισμένες χώρες.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης πολύ νωρίς θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις θα βρεθούν χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν πιθανούς κινδύνους επανεμφάνισης της ύφεσης.

"Θα ήταν δύσκολο να βρουν νέα εργαλεία", δήλωσε ο Strauss-Kahn μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.

"Οι καλύτεροι δείκτες είναι η ιδιωτική ζήτηση και η ανεργία... Στις περισσότερες χώρες, η ανάπτυξη βρίσκει στήριξη στις κυβερνητικές πολιτικές. Για όσο διάστημα η ιδιωτική ζήτηση δεν είναι αρκετά ισχυρή να αντισταθμίσει την ανάγκη της κυβερνητικής στήριξης, οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα τους", σημείωσε.

Ωστόσο επανέλαβε ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πιο ισχυρός απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, με τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας να οδηγούν την "κούρσα".

capital.gr

No comments:

Share |