Saturday, October 4, 2008

Στην εποπτεία της Fed οι «τιτάνες» της Wall Street

Στην εποπτεία της Fed οι «τιτάνες» της Wall Street


Αφού βρέθηκαν πολύ κοντά στην κατάρρευση, οι «τιτάνες» της Wall Street, Goldman Sachs και Morgan Stanley κάνουν πράγματα που ούτε καν θα μπορούσαν να φανταστούν μόλις πριν από μερικούς μήνες.

Προώθησαν κανονισμούς που θεωρούνται «ανάθεμα» για πολλούς υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς και επανασύνταξαν τους καταστατικούς χάρτες τους προκειμένου να μετατραπούν σε απλές εμπορικές τράπεζες. Η Morgan Stanley εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο εγκατάστασης αυτόματων ταμειακών μηχανών εντός των χρηματιστηριακών τμημάτων της, σύμφωνα με προσκείμενες πηγές.

Οπως εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα της κρίσης από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου, είναι σαφές ότι οι τράπεζες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο μέσω επιθετικών κινήσεων.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η Goldman Sachs όσο και η Morgan Stanley ανακοίνωσαν θετικά αποτελέσματα την 16η Σεπτεμβρίου, και οι δύο είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για τις παρενέργειες που θα μπορούσε να προκαλέσει η οδυνηρή εξέλιξη και τελικά κυβερνητική διάσωση του ασφαλιστικού ομίλου American International Group.

Πτώση 14% σημείωσαν και οι μετοχές της Goldman. Παρά το γεγονός ότι οι Goldman Sachs και Morgan Stanley αντεπεξήλθαν στην πιστωτική κρίση καλύτερα από πολλούς ανταγωνιστές τους, είδαν άλλους να καταρρέουν με απίστευτη ταχύτητα, μολονότι είχαν προβεί σε κινήσεις όπως αύξηση κεφαλαίου.

Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και αφού όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοικτά το Σαββατοκύριακο 20/21 Σεπτεμβρίου, η Goldman κατέθεσε την αίτησή της να μετατραπεί σε τράπεζα συμμετοχών (holding).

Εάν όμως αποκτούσε αυτό το καθεστώς μόνο ο ένας από τους δύο ομίλους, τότε ενδεχομένως να κινδύνευε ο άλλος. Ετσι, αποφασίστηκε να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή και οι δύο όμιλοι, εξέλιξη που αναμένεται να έχει τεράστιες επιπτώσεις: το νέο καθεστώς θα υποβάλει τις δύο τράπεζες στην αυστηρότερη εποπτεία της Fed, η οποία και θα διορίζει το μόνιμο προσωπικό των δύο τραπεζών.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |