Saturday, July 10, 2010

Ωθηση στην οικονομία μέσω Μουντιάλ


Ωθηση στην οικονομία μέσω Μουντιάλ



Η έκβαση του τελικού του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων Ισπανίας και Ολλανδίας, που διεξάγεται στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής την Κυριακή, 11 Ιουλίου, δεν θα προσδώσει μόνο γόητρο στον νικητή, αλλά θα δώσει και ώθηση στην οικονομία της νικήτριας χώρας, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι.

Οπως αναφέρει ο Hein Schotsman, οικονομολόγος της ABN Amro Bank NV και συντάκτης της έκθεσης με τίτλο «Soccernomics 2010» (Οικονομία του ποδοσφαίρου 2010), η επικράτηση στον τελικό είτε της Ισπανιας είτε της Ολλανδίας θα μεταφραστεί σε μια αύξηση της ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στη χώρα τους.

Οι Ολλανδοί καταναλωτές, όπως τονίζει είναι παραδοσιακά συγκρατημένοι, αλλά μια νίκη της εθνικής ομάδος θα προκαλούσε καταναλωτική ευφορία που θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην οικονομία.

Η μεγαλύτερη Ολλανδική εταιρεία ζυθοποιίας, Heineken NV ανακοίνωσε ότι η επιτυχία της Ολλανδίας στο παγκόσμιο κύπελλο και ο καλός καιρός αύξησαν τις πωλήσεις μπίρας. Ενώ οι προβλέψεις για την πορεία της ισπανικής οικονομίας κάνουν λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 0,3 τοις εκατό, ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας, Miguel Sebastian, έκανε αναφορά στις θετικές επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία της χώρας του μια ενδεχόμενη επικράτηση της εθνικής ομάδας στον τελικό, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Efe.

«Οι οικονομολόγοι θα αναθεωρούσαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για το ισπανικό ΑΕΠ, εάν η Ισπανία κατακτούσε το τρόπαιο», δήλωσε ενώ επεσήμανε και την ώθηση στην εσωτερική καταναλωτική δαπάνη σε περίπτωση ισπανικής επικράτησης

. Τις απόψεις αυτές δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο οικονομολόγος της Caixa Catalunya της Βαρκελώνης, Javier Segura, ο οποίος, αν και πιστεύει ότι η κατάκτηση του μουντιάλ από την Ισπανία θα ωφελούσε την εικόνα της Ισπανίας διεθνώς, δεν θα είχε ουσιαστική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει ποσοστό ανεργίας 20 τοις εκατό ενώ έχει προβεί στις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών τα τελευταία 30 χρόνια.

Πάντως, κατά το παρελθόν, η κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου από την Ιταλία το 2006 είχε σαν αποτέλεσμα η ABN Amro να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ιταλική οικονομία από 0,3 σε 1,3 τοις εκατό, με την ιταλική οικονομία να κλείνει τελικά με άνοδο ρεκόρ εξαετίας της τάξης του 2 τοις εκατό, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |