Tuesday, March 15, 2011

Πάνω από 4 δολάρια έχασε σήμερα το αργό


Πάνω από 4 δολάρια έχασε σήμερα το αργό

Μαζικές ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν σήμερα στην αγορά ενέργειας, με το αργό να χάνει πάνω από 4 δολάρια, στον απόηχο του φόβου ότι οι εκρήξεις σε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας μπορεί να προκαλέσουν μία πυρηνική κρίση και διακοπή της παραγωγής σε ολόκληρη την ιαπωνική νήσο. Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στις εισαγωγές πετρελαίου.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού έκλεισαν στα 97,18 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 4% ή 4,01 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει να υπάρξει «αξιοσημείωτη επιβράδυνση» της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, σε περίπτωση που οι τιμές πετρελαίου διατηρηθούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου, η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο το 2011 θα είναι μικρότερη απ' ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς οι υψηλές τιμές αρχίζουν να πλήττουν την παγκόσμια οικονομία.

«Εμπειρικά, οι κραδασμοί από τις τιμές του πετρελαίου στο παρελθόν έχουν δείξει διακριτή επίπτωση στο ΑΕΠ. Οι κραδασμοί προσφοράς έχουν την τάση να γίνονται αισθητοί μόλις λίγους μήνες αργότερα, ενώ η επίπτωση από τους κραδασμούς ζήτησης επισυμβαίνουν περίπου ένα χρόνο αργότερα», σημειώνεται στην έκθεση της IEA για το μήνα Μάρτιο.

«Αν οι τιμές διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα ή εξακολουθήσουν την ανοδική πορεία τους μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 ή και νωρίτερα, η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να σημειώσει αξιοσημείωτη επιβράδυνση», προειδοποιεί η διεθνής υπηρεσία.

Η καινούρια εκτίμηση της IEA για την αύξηση της ζήτησης φέτος, σε σχέση με το 2010, κάνει λόγο για 1,44 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 10.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από ό,τι εκτιμάτο προηγουμένως.

Ως προς τη συνολική εκτίμηση της ζήτησης, η IEA αναμένει να διαμορφωθεί το 2011 στα 89,4 εκατ. βαρέλια (αύξηση 1,6% σε σχέση με την εκτίμηση για το 2010), 90.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα από ό,τι εκτιμούσε πριν.

Τέλος, η υπηρεσία εκτιμά ότι η κατανάλωση πετρελαίου στην Ιαπωνία μπορεί να αυξηθεί κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, αν η ηλεκτροπαραγωγή από τους 11 πυρηνικούς σταθμούς που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας αντικατασταθεί από μονάδες που καίνε αργό πετρέλαιο.

source: reporter.gr

No comments:

Share |