Tuesday, March 15, 2011

Πυρηνική... "τήξη" για τον Nikkei – "βουτιά" 1.015 μονάδων (-10,55%)


Πυρηνική... "τήξη" για τον Nikkei – "βουτιά" 1.015 μονάδων (-10,55%)


Με τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τα τέλη του 2008 -και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009- ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης ο δείκτης Nikkei, που «έχασε» 1.015 μονάδες ή 10,55%.

Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως και 14%, μία πτώση που έπεται των χθεσινών απωλειών 6,18%, ενώ στο -9,47% έκλεισε ο ευρύτερος δείκτης Topix, που χθες είχε υποχωρήσει 7,49%.

Αθροιστικά για το διήμερο, οι απώλειες αυτές είναι οι χειρότερες στην ιστορία της ιαπωνικής αγοράς.

Το sell-off στο χρηματιστήριο του Τόκιο προκλήθηκε μετά από τη νέα έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα, και συγκεκριμένο στον αντιδραστήρα Νο. 2 του Fukushima Daiichi. Είχαν προηγηθεί εκρήξεις στους αντιδραστήρες Νο. 1 και Νο. 3, ενώ πυρκαγιά που φαίερατ να ξέσπασε στον αντιδραστήρα Νο. 4 αναφέρθηκε ότι τέθηκε υπό έλεγχο.

Ακόμη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν μετοχές και δείκτες, μετά από ανακοίνωση των αρχών για σοβαρή διαρροή ραδιενέργειας, που οδήγησε το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού να ενημερώσει μέσω SMS τους πολίτες που κατοικούν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους. Η ζώνη έως τα 20 χλμ. είχε εκκενωθεί από το Σάββατο. Παράλληλα, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εύρους 30 χλμ. αποφάσισε να επιβάλει ο υπουργός Μεταφορών της Ιαπωνίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Στις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες, η Toshiba Corp. υποχώρησε 19,5%, η Hitachi Ltd. έκλεισε στο -12,6%, η Sumitomo Metal Industries Ltd. υποχρεώθηκε σε πτώση 15,9% και η Aiful Corp. υποχώρησε 18,4%. Νέο limit-down στο -25% για τη μετοχή της TEPCO.

Μόνο σήμερα, το Tokyo Stock Exchange απώλεσε 364 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, ενώ από την Παρασκευή έχουν «εξανεμιστεί» 660 δισ. δολάρια. Το TSE είναι η μεγαλύτερη από τις έξι κύριες χρηματιστηριακές αγορές της Ιαπωνίας. Στο σύνολό τους, έχουν απολέσει από την Παρασκευή 704 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν στο σύνολό τους ασιατικές αγορές.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί 3,27%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί 1,92%, ο Shenzhen Composite υποχωρεί 1,83% και ο CSI 300 καταγράφει απώλειες 2,34%.

Σοβαρές απώλειες 3,35% και για τον δείκτη Taiex στην Ταϊβάν, στη Ν. Κορέα ο Kospi υποχωρεί 2,40%, ενώ πτωτικά σε ποσοστό 2,11% κινείται ο αυστραλιανός S&P/ASX 200.

Απώλειες έως και άνω του 3% κατέγραφε νωρίτερα ο δείκτης Sensex στην Ινδία, που αυτή τη στιγμή υποχωρεί 1,09%, σε 2,47% διαμορφώνονται οι απώλειες του Straits Times στη Σιγκαπούρη, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες σε Νέα Ζηλανδία, Μαλαισία, Σρι Λάνκα, Πακιστάν, Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Βιετνάμ.

Σε επίπεδο-ρεκόρ τα ιαπωνικά CDS

Το κόστος των ιαπωνικών CDS πενταετίας εκτινάχθηκε σε επίπεδο ρεκόρ καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την περαιτέρω κλιμάκωση της πυρηνικής κρίσης.

Τα πενταετή συμβόλαια αυξήθηκαν 27 μονάδες βάσης στις 125 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τη UBS. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχουν βρεθεί τα ιαπωνικά CDS από το 2004.

Ο πρωθυπουργός Naoto Kan απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία καθώς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας αυξάνεται στο εργοστάσιο Fukushima Dai-Ichi της Tokyo Electric Power, 135 μίλια (220 χιλιόμετρα) βόρεια του Τόκιο.

Η κατεστραμμένη πυρηνική εγκατάσταση από το σεισμό και το τσουνάμι, επλήγη από δύο εκρήξεις και μια πυρκαγιά σήμερα, ενώ διοχετεύεται θαλασσινό νερό για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες και να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διαρροή ραδιενεργού υλικού.

«Ένα σχετικά κανονικό πρωινό, έδωσε τη θέση του στον πανικό στις αγορες CDS μετά από τη συνέντευξη Τύπου του Kan», δήλωσε ο Chris Viol, credit analyst της UBS.

Περίπου 140.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων, διατάχθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, αναφέρει το πρακτορείο Kyodo.



source: capital.gr

No comments:

Share |