Monday, June 1, 2009

Ξεκίνησε η διαδικασία πτώχευσης της GM

Ξεκίνησε η διαδικασία πτώχευσης της GM


Ξεκίνησε και επισήμως σήμερα η διαδικασία πτώχευσης της General Motors – της επί 77 έτη μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο – με την θυγατρική της στη Νέα Υόρκη, Chevrolet-Saturn of Harlem, να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία του ομίλου, η οποία καταθέτει αίτηση προκειμένου να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές. Αν και η GM δεν έχει καταθέσει ακόμη αίτηση, σύμφωνα με τη θυγατρική της, θα είναι ο οφειλέτης – διαχειριστής βάσει του Κεφαλαίου 11.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις Τύπου, στις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της General Motors θα επιχειρήσουν να διαβεβαιώσουν τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τις αντιπροσωπείες και τους καταναλωτές ότι μια νέα, ενδυναμωμένη εταιρεία θα προκύψει σύντομα από τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης.

Χθες βράδυ, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα παράσχει στην εταιρεία επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 30 δισ. δολαρίων. Η διαδικασία δικαστικής εξυγίανσης θα διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες και επιτάσσει το κλείσιμο 11 εργοστασίων της GM.

Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα, Θα συσταθεί μία νέα εταιρεία, που θα επανακτήσει τις πιο προσοδοφόρες μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οικονομικές υποχρεώσεις της οποίας θα μειωθούν στο μισό.

Το αμερικανικό δημόσιο θα ελέγχει το 60% του κεφαλαίου της. Το καναδικό δημόσιο και η επαρχία του Οντάριο θα διοχετεύσουν 9,5 δισ. δολάρια και θα ελέγχουν το 12% των μετοχών. Το 17,5% της εταιρείας θα περιέλθει στο Ταμείο Συνταξιοδότησης των εργαζομένων, ενώ το 10% στους παλαιούς πιστωτές που έχουν συνυπογράψει το σχέδιο διάσωσης.

Παράλληλα, οι σημερινοί μέτοχοι του πρώην μεγαλύτερου παγκοσμίως κατασκευαστή αυτοκινήτων θα αποζημιωθούν στο σύνολο της τιμής των μετοχών που κατέχουν.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |