Saturday, May 23, 2009

ΗΠΑ: Μείωση των επιτοκίων και των επιβαρύνσεων των πιστωτικών καρτών

ΗΠΑ: Μείωση των επιτοκίων και των επιβαρύνσεων των πιστωτικών καρτών




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε νόμο που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές περιορίζοντας τα επιτόκια και τις επιβαρύνσεις των πιστωτικών καρτών, κάτι που συνιστά νίκη για τους Δημοκρατικούς στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους χειμαζόμενους από την ύφεση καταναλωτές.

Ο νόμος αναμένεται ωστόσο να πλήξει τα κέρδη μεγάλων εκδοτριών καρτών όπως η Citigroup Inc, η Bank of America Corp, η JPMorgan Chase & Co και η Capital One Financial Corp. Οι τράπεζες υποστηρίζουν πως οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό της ροής πιστώσεων προς τους καταναλωτές, καθώς θα είναι πιο δύσκολο για αυτές να ορίσουν τα επιτόκια στη βάση του κινδύνου που αντιπροσωπεύουν οι πελάτες τους.

«Με το νόμο αυτό θέτουμε σε εφαρμογή μερικές μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής που αποσκοπούν να προστατεύσουν τους καταναλωτές», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής στο Λευκό Οίκο

«Δεν πρόκειται να δώσουμε στους ανθρώπους ελεύθερη πρόσβαση και αναμένουμε ότι οι καταναλωτές θα ζουν ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν και θα πληρώνουν ό,τι χρωστούν. Αλλά αναμένουμε επίσης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενεργήσουν με το ίδιο αίσθημα ευθύνης όπως ο αμερικανικός λαός», είπε.

Ο νόμος αποτελεί την κορωνίδα της αντίδρασης εναντίον της βιομηχανίας πιστωτικών καρτών έπειτα από χρόνια ελεύθερων επιτοκίων και επιβαρύνσεων και επιθετικά προγράμματα μάρκετινγκ που έχουν προκαλέσει την οργή των καταναλωτών, δήλωσαν αναλυτές.

Είναι επίσης η πρώτη μεγάλη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση που ολοκληρώνεται από τον Ομπάμα στην προσπάθειά του να επαναδιατυπώσει τους κανόνες που διέπουν τις τράπεζες και τις αγορές, ώστε να προστατευτούν καλύτερα οι καταναλωτές και οι επενδυτές και να αποτραπεί άλλη μία πιστωτική κρίση.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |