Saturday, May 23, 2009

John Davison Rockefeller: Ένα αμερικανικό όνειρο!

John Davison Rockefeller: Ένα αμερικανικό όνειρο!

Ο Τζον Ντεϊβισον Ρoκφέλλερ δεν είναι άλλος από τον πασίγνωστο Αμερικάνο βιομήχανο και φιλάνθρωπο που κατάφερε να συγκεντρώσει τεράστια δύναμη στα χέρια του και φυσικά μία αμύθητη περιουσία, αν και ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, πραγματοποιώντας το δικό του αμερικανικό όνειρο.



Ο Ροκφέλλερ γεννήθηκε το 1839 στο Ρίτσφορντ της Νέας Υόρκης από Γερμανοεβραίους γονείς. Τα μαθητικά του χρόνια φοίτησε στο Cleveland Central High School και από την ηλικία των 16 ετών άρχισε να εργάζεται. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του εργάστηκε για ένα διάστημα ως λογιστής, αλλά το ανήσυχο επιχειρηματικό του πνεύμα τον ωθούσε στο να δημιουργήσει την δική του επιχείρηση. Δεν άργησε να συγκεντρώσει ένα αρχικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει και το 1850 ίδρυσε μαζί με τον Μόρις Κλαρκ την πρώτη του εταιρεία, η οποία ασχολείτο με γεωργικά εργαλεία, λιπάσματα και είδη οικιακής χρήσης.

Η εταιρεία δεν πήγαινε άσχημα αλλά δεν απέδιδε όσο θα επιθυμούσε ο Ροκφέλλερ, με αποτέλεσμα το 1862 ακούγοντας για μία πιο οικονομική λύση διύλισης του αργού πετρελαίου που ακολουθούσε ο Σάμιουελ Άντριους, πούλησε το μερίδιό του από την εταιρεία που είχε δημιουργήσει με τον Κλαρκ και το επένδυσε σε μία νέα επιχείρηση με τον Άντριους, την οποία ονόμασαν Standard Oil.




Το κυριότερο πρόβλημα για την επιτυχία της εταιρείας ήταν να μειώσουν το υψηλό κόστος μεταφοράς του πετρελαίου στα διυλιστήρια που βρίσκονταν στο Κλήβελαντ. Ο Ροκφέλλερ κλείνοντας μία αποκλειστική συνεργασία με την εταιρεία σιδηροδρόμων κατάφερε να μειώσει το κόστος μεταφοράς και να αποκτήσει τεράστια έσοδα από τις πωλήσεις. Μέσα σε λίγο χρονικά διάστημα η Standard Oil βρέθηκε να μονοπωλεί την αγορά του Κλίβελαντ και αφού ο Ροκφέλλερ εξαγόρασε το μερίδιο του Άντριους, έστρεψε την προσοχή του στην απόλυτη κυριαρχία της βιομηχανίας πετρελαίου σε ολόκληρη την Αμερική. Σταδιακά απέκτησε τον έλεγχο όλων των διυλιστηρίων του Πίτσμπουργκ, της Νέας Φιλαδέλεφειας και της Βαλτιμόρης και μέχρι το 1890, είχε δημιουργήσει ένα από τα ισχυρότερα τραστ του κόσμου, καθορίζοντας τις τιμές που ο ίδιος επιθυμούσε και τους δικούς του όρους στις επιχειρήσεις.

Η κυριαρχία του κράτησε μέχρι την άνοδο στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών του Θέοντορ Ρούσβελτ, ο οποίος μέσα στην προεκλογική του εκστρατεία είχε θέσει στόχο τη μείωση των μονοπωλιακών εταιρειών. Ο Ρούσβελτ θέτοντας σε λειτουργία το Sherman Anti - Trust Act κατάφερε να αντιμετωπίσει το μονοπώλιο του Ροκφέλλερ στην πετρελαϊκή βιομηχανία και το 1911 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την διάλυση της Standard Oil σε μικρότερες εταιρείες, οι οποίες θα ήταν ανεξάρτητες και θα λειτουργούσαν ανταγωνιστικά η μία προς την άλλη.

Η απόφαση του δικαστηρίου συνέπιπτε με την σκληρή κριτική που ασκούσε ο Τύπος στον Ρόκφελλερ για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε, είτε σε σχέση με την συμπεριφορά του προς τους εργαζομένους των εταιρειών του, είτε σε σχέση με δωροδοκίες πολιτικών και δικαστικών που λεγόταν ότι διέπραττε σε ορισμένες περιπτώσεις. Από τους μεγαλύτερους πολέμιούς του ήταν οι δημοσιογράφοι Χένρι Ντίμαρεστ Λόυντ και Ίντα Τέιρμπελ, οι οποίοι εξέδιδαν ιστορίες σε σχέση με την αυτοκρατορία του πετρελαίου την οποία εμπορευόταν ο Ρόκφελλερ.

Ο Ροκφέλλερ ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, δαιμόνιος και ακούραστος. Μετά την επίσημη απόσυρσή του από τις επιχειρήσεις του έστρεψε το ενδιαφέρον του στο φιλανθρωπικό έργο. Ως αφοσιωμένο μέλος της εκκλησίας των Βαπτιστών ακόμα και στα πρώτα χρόνια των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων δεν παρέβλεπε να προσφέρει όσα χρήματα είχε την δυνατότητα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.


Με την γιγάντωση της περιουσίας του, το φιλανθρωπικό του έργο μεγάλωσε και αυτό. Το 1892 δημιούργησε το Πανεπιστήμιο του Σικάγο για το οποίο ξόδεψε πάνω από $80 εκατ. Επίσης, ήδη το 1880 είχε ιδρύσει το κολλέγιο Spelman στην Ατλάντα. Σε συνεργασία με τον γιο του, Τζον Ντ. Ροκφέλλερ Τζούνιορ δημιούργησε μεγάλα φιλανθρωπικά ινστιτούτα, συμπεριλαμβανομένου του Rockefeller Institute for Medical Research στη Νέα Υόρκη (1901), το οποίο μετονομάστηκε σε Rockefeller University, το General Education Board (1902) και το Rockefeller Foundation to 1913. Οι ευεργεσίες του Ροκφέλλερ κατά τη διάρκεια της ζωής του υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τα $500 εκατ.

Ο Τζον Ντ. Ροκφέλλερ ήταν μία ξεχωριστή προσωπικότητα, παρά τα όσα του καταλογίζονταν και κατάφερε να αξιοποιήσει ένα μέρος της τεράστιας περιουσίας του για τους πολίτες της Αμερικής και ολόκληρου του κόσμου. Δεν αγαπούσε την δημοσιότητα και κανείς θα τον χαρακτήριζε τσιγκούνη στην προσωπική του ζωή. Ένας μοναδικός επιχειρηματίας που κατάφερε κυρίως μόνος του να γίνει από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και να αφήσει μία τεράστια κληρονομιά μέσω του φιλανθρωπικού του έργου.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές λέγεται ότι στόχος του ήταν να κάνει $100.000 και να ζήσει 100 χρόνια. Τελικά, κατάφερε να πραγματοποιήσει περίπου και τους δύο στόχους του αφού απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών από αρτηριοσκλήρωση.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |