Saturday, May 23, 2009

Τρ. Κύπρου: Κέρδη 1,6 εκατ. στη Ρουμανία

Τρ. Κύπρου: Κέρδη 1,6 εκατ. στη Ρουμανία

Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2009 στις 28 Μαΐου



Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της καταγράφει στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Τράπεζα Κύπρου στη Ρουμανία, καθώς η τοπική θυγατρική της έχει ενισχύσει τα κέρδη της σε ποσοστό άνω του 80%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εξεταζόμενο διάστημα τα κέρδη της έφτασαν τα 1,6 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που για το σύνολο του 2008 είχαν ανέλθει σε 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 η ρουμανική θυγατρική είχε παρουσιάσει ζημίες, καθώς ήταν και η πρώτη χρονιά δραστηριοποίησής της στην τοπική αγορά.

Η Τράπεζα Κύπρου, που θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2009 στις 28 Μαΐου, έχει προϋπολογίσει πως φέτος θα κατορθώσει να διπλασιάσει τον όγκο καταθέσεων που θα προσελκύσει στα καταστήματά της στη Ρουμανία. Οι καταθέσεις της στο τέλος του 2008 έφτασαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ στο πεδίο των χορηγήσεων προβλέπεται διψήφιο ποσοστό αύξησής τους για το 2009.


Ενεργητικό
Παράλληλα, από το τέλος του 2008 και μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχει διευρυνθεί και το ενεργητικό της τράπεζας στη Ρουμανία σε ποσοστό άνω του 4% εκπεφρασμένο σε lei (το τοπικό νόμισμα).

Η διοίκηση της τράπεζας έχει στόχο τη δημιουργία ακόμη τεσσάρων καταστημάτων σε Βουκουρέστι, Μπρασόβ, Πλοέστι και Κωστάντζα. Στη ρουμανική αγορά η τράπεζα έχει δημιουργήσει και εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, για την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να αξιοποιήσει το δίκτυο καταστημάτων για την ανάπτυξη των εργασιών της.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διεθνούς παρουσίας της, η Τράπεζα Κύπρου εκτός από τη Ρουμανία έχει επεκταθεί και στη Ρωσία και την Ουκρανία, με την πρώτη να αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για τη δραστηριότητά της εκτός Ελλάδος.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα ύψους 1 δισ. ευρώ, κύριος στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση των δεικτών ρευστότητας. Τα ομόλογα έχουν εκδοθεί από την Katoikia I Mortage finance Plc, εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα στη Μεγάλη Βρετανία και έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η έκδοση διοργανώθηκε από τη Barclays Capital. Η πιστοληπτική διαβάθμιση των ομολογιών έγινε από τον οίκο Moody’s.

IMERISIA.GR

No comments:

Share |