Monday, April 11, 2011

Βρετανία: Στο 10% θέλει το Tier 1 των τραπεζών η Τραπεζική Αρχή


Βρετανία: Στο 10% θέλει το Tier 1 των τραπεζών η Τραπεζική Αρχή

Η βρετανική ανεξάρτητη τραπεζική επιτροπή, συστήνει στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να διατηρήσουν το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στο περίπου 10%, και να εφαρμόσουν αξιόπιστα προγράμματα.

Σύμφωνα με το ενδιάμεσο report που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η επιτροπή σταμάτησε να αναζητά την πλήρη διάσπαση των λιανικών και investment banking δραστηριοτήτων, ενώ ζήτησε από την Lloyds να πουλήσει περισσότερα υποκαταστήματα από ό,τι σχεδίαζε.

Ο John Vickers, πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, προχωρά στις συγκεκριμένες συστάσεις σε report που στόχο έχει να διασφαλίσει το βρετανικό τραπεζικό σύστημα σε ενδεχόμενη νέα κρίση και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, οι απαιτήσεις της ΒοΕ δεν ήταν επαχθείς για τις τράπεζες. "Σίγουρα, δεν είναι τόσο σκληροί οι όροι όσο περίμεναν κάποιοι. Πρόκειται για καλά νέα για τις τράπεζες, πλήν ίσως της Lloyds", αναφέρει ο Christopher Wheeler, αναλυτής της Mediobanca.

Δύο από τα μεγαλύτερα βρετανικά πιστωτικά ιδρύματα, οι Barclays και HSBC Holdings, έχουν απειλήσει με μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό, εάν τους ζητηθεί να διαχωρήσουν από το ενεργητικό τις μονάδες investment banking.

Στο report επισημαίνεται πως τα σχέδια της επιτροπής θα βοηθήσουν το Λονδίνο ενισχύοντας τις τράπεζες. "Οι πιο ευέλικτες τράπεζες είναι βασικές στο να διατηρήσουν τη θέση του Λονδίνου ως το κυρίαρχο οικονομικό κέντρο παγκοσμίως, και όχι απειλή σε αυτό".



source: capital.gr

No comments:

Share |