Monday, April 11, 2011

Έντονες αντιδράσεις για το «όχι» των Ισλανδών



Έντονες αντιδράσεις για το «όχι» των Ισλανδών


«Όχι» για δεύτερη φορά ψήφισαν οι Ισλανδοί στο δημοψήφισμα της κυβέρνησης σχετικά με το εάν πρέπει να αποζημιωθούν οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί που διατηρούσαν καταθέσεις ύψους 4 δισ. ευρώ στην ηλεκτρονική ισλανδική τράπεζα Icesave του ομίλου Landsbanki που κατέρρευσε.

Τόσο η βρετανική όσο και η ολλανδική κυβέρνηση εξέφρασαν τη βαθιά απογοήτευσή τους από την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, στο οποίο καταψηφίστηκε η πρόταση αποζημίωσης των απαιτήσεων με ποσοστό 60%.

«Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα πολιτικό και οικονομικό χάος εξαιτίας αυτού του αποτελέσματος», υπογράμμισε η πρωθυπουργός της χώρας, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ σε δήλωσή της στην κρατική τηλεόραση.

Το ζήτημα παραπέμπεται στην Εποπτεύουσα Αρχή της ΕΖΕΣ, το ευρωπαϊκό όργανο εμπορίου που εποπτεύει τη συνεργασία της Ισλανδίας με την Ευρωπαϊκής Ένωση. «Κατά την εκτίμησή μου, η διαδικασία θα διαρκέσει έναν χρόνο, ενάμισι χρόνο τουλάχιστον», δήλωσε ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών, Στεινγριμουρ Σιγκφουσον.

Η Βρετανία και η Ολλανδία, πάντως, σκοπεύουν να ξεκινήσουν δικαστική διαμάχη με την Ισλανδία, ενώ δεν αποκλείεται να ασκήσουν βέτο στην αίτηση της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

sourc: naftemporiki.gr

No comments:

Share |