Sunday, April 11, 2010

Σε 3-5 χρόνια οι φόροι ακινήτων


Σε 3-5 χρόνια οι φόροι ακινήτων

Σε δεύτερη θητεία φαίνεται να ποντάρει η κυβέρνηση για ολοκλήρωση των αλλαγών που επιδιώκει να κάνει στο σύστημα φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, τοποθέτησε σήμερα την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεκτίμησης των τιμών ακινήτων σε 3-5 χρόνια, τονίζοντας, ότι η πρόταση για φορολόγηση βάσει σημερινών τιμών – αντί τιμών του 1980 – στοχεύει στη διόρθωση της αδικίας που γίνεται σε βάρος των φορολογουμένων.

Ο κ. Συλικιώτης ο οποίος μιλούσε σε διάσκεψη τύπου για τα δύο χρόνια θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών επί διακυβέρνησης Χριστόφια, επεσήμανε ότι υπάρχουν ακίνητα των οποίων η αξία ξεπέρασε τις 25 φορές από την τιμή του 1980 ενώ συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους και τέλη στη βάση της εκτίμησης της 1/1/1980.

«Είναι δίκαιο ένας που έχει ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας από €10 εκ. σήμερα να ξεπερνά τα €500 εκ. και να πληρώνει με τιμές του 1980, δηλαδή €1300 ετησίως ως φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Αποφεύγοντας να πει συγκεκριμένα ποιους επηρεάζει το μέτρο, ο υπουργός είπε ότι το μέτρο θα απευθύνεται σε αυτούς που η ακίνητη ιδιοκτησία τους έχει πολλαπλασιαστεί από το τις τιμές του 1980.

Επιπλέον τόνισε εμφαντικά ότι «υπάρχουν περιοχές που φορολογούνται ή πληρώνουν τέλη ως οικόπεδα και άδεια χωράφια, ενώ σήμερα μπορεί να υπάρχουν μεγάλες αναπτύξεις και πολυκατοικίες».

«Σε αυτό τον τόπο», συνέχισε, «πρέπει επιτέλους να άρουμε αδικίες και στρεβλώσεις».

Κληθείς επίσης να διευκρινίσει πως το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στα επιπρόσθετα μέτρα που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αφού η επανεκτίμηση τοποθετείται σε 3-5 χρόνια, απάντησε:

«Επεξεργαστήκαμε μεταβατικές προτάσεις στη βάση της μελέτης που έχει κάνει το τμήμα κτηματολογίου μέχρι να ολοκληρωθεί η επανεκτίμηση. Τις μεταβιβάσαμε στον υπουργό Οικονομικών που θα κάνει το διάλογο και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους γύρω από αυτό το θέμα».

Πολεοδομική Αμνηστία

Όσον αφορά τα πέντε νομοσχέδια που αφορούν την Πολεοδομική αμνηστία ανέφερε ότι είναι έτοιμα και θα τεθούν ενώπιον του υπουργικού Συμβουλίου στην ερχόμενη συνέδρια του, ενώ μέχρι τις 20 Απριλίου αναμένεται να οδηγηθεί στη βουλή για συζήτηση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα εγκριθούν πριν τη λήξη της βουλής για τις θερινές διακοπές.

Τίτλοι Ιδιοκτησίας

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα αποτελέσματα από την απλοποίηση των διαδικασιών άσκησης πολεοδομικού ελέγχου που εισήγαγε το υπουργείο Εσωτερικών από τον περασμένο χρόνο ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι παρατηρήθηκε ουσιαστική μείωση κατά 10% περίπου των εκκρεμοτήτων των αιτήσεων. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι μέχρι σήμερα με την ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοέλεγχου μέσα σε δύο χρόνια έχουν εξεταστεί 2338 πολεοδομικές άδειες, ενώ η πλειοψηφία τους έχει αποκτήσει και άδεια σε λιγότερο από ένα μήνα.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι το μέτρο ισχύει για αναπτύξεις μέχρι 8 κατοικιών ή πολυκατοικιών μέχρι 10 διαμερισμάτων, ενώ σύντομα θα επεκταθεί το μέτρο και σε άλλες αναπτύξεις.

Τοπικά Σχέδια

Όσον αφορά το δεκαετές πρόγραμμα μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (2012-2021) επεσήμανε ότι «μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν σε αρκετές νομοθεσίες για συμπλήρωση της ιεραρχίας των σχεδίων ανάπτυξης, αναμένονται τώρα οι σχετικές τροποποιήσεις ώστε για πρώτη φορά να προχωρήσει το σχέδιο Νήσος Κύπρος, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ενιαία χωροταξική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Κύπρο».

Παράλληλα, ανέφερε, προχωρεί και η αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων της Λευκωσίας Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Αθηαίνου και Δερύνειας.

Στο σημείο αυτό αποκάλυψε ότι έχουν επιλυθεί τα προβλήματα που είχαν προκύψει με την ακύρωση του πολεοδομικού σχεδίου της Λευκωσίας με την τροποποίηση του τοπικού σχεδίου 2003 και έχει διοριστεί το κοινό συμβούλιο το οποίο σύντομα ξεκινά εργασία. Στο κοινό συμβούλιο συμμετέχουν οι τοπικές αρχές, Πολεοδομία, το ΕΤΕΚ, το ΚΕΒΕ και όλοι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο κ. Συλικιώτης επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι στόχος είναι η κατάργηση της Δήλωσης Πολιτικής και αντικατάσταση της με τα Τοπικά Σχέδια σε ολόκληρη την Κύπρο.

Επιπρόσθετα, συνέχισε προχωρήσαμε σε δραστική αύξηση των οικονομικών πόρων με τους οποίους το Κράτος ενίσχυσε τις Τοπικές Αρχές.

«Συγκεκριμένα, τη διετία 2008-2009 διαθέσαμε €170,4 εκ. ως κρατική χορηγία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, €173,9 εκ. ως οικονομική βοήθεια προς τους Δήμους και τις Κοινότητες για την εκτέλεση σειράς μεγάλων πολεοδομικών έργων υποδομής, όπως επίσης και επιχορήγηση άλλων προγραμμάτων στις Κοινότητες και €133,2 εκ. μέσω των Επαρχιακών Διοικήσεων για έργα στις Κοινότητες.

Παράλληλα, μειώσαμε διάφορες υποχρεώσεις τους, δίνοντας τη δυνατότητα για προώθηση και υλοποίηση μεγαλύτερων αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα, μετά από σωστή και αποτελεσματική δική μας καθοδήγηση, οι Τοπικές Αρχές αξιοποιούν πλήρως τα διαθέσιμα προς την Κύπρο Κοινοτικά Κονδύλια, είτε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» που στοχεύει στην αναζωογόνηση αστικών περιοχών και περιοχών της υπαίθρου, είτε μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας)».

Ειδικότερα για έκδοση τίτλων ακίνητης ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες είπε ότι το έργο ολοκληρώνεται μέχρι τέλος Απριλίου.

«Η έκδοση τίτλων για 1000 μονάδες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο προχωρεί, ενώ για 1577 μονάδες που αντιμετωπίζουν πολεοδομικά προβλήματα θα μεταβιβαστούν στους δικαιούχους εφόσον επιλυθούν τα προβλήματα με ευθύνη των δικαιούχων».


source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |