Monday, November 1, 2010

Βρετανία: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο PMI τον Οκτώβριο


Βρετανία: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο PMI τον Οκτώβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Την πρώτη αύξηση μετά το Μάρτιο σημείωσε τον Οκτώβριο ο ρυθμός επέκτασης του μεταποιητικού κλάδου της Βρετανίας κυρίως λόγω της ανόδου των παραγγελιών για εξαγωγές.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στις 54,9 μονάδες από 53,5 μονάδες το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Markit and the Chartered Institute of Purchasing and Supply.

Σημειώνεται πως το μέγεθος του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκε οριακά προς τα πάνω από τις 53,4 μονάδες, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο του δείκτη τον Οκτώβριο στις 53 μονάδες.

Τα μεγέθη άνω των 50 μονάδων αποτελούν ένδειξη επέκτασης του κλάδου ενώ αυτά κάτω των 50 μονάδων ένδειξη συρρίκνωσης.

“Οι εξαγωγές αποτελούν τη μηχανή της ανάπτυξης για τη μεταποίηση αυτή τη στιγμή,” ανέφερε ο οικονομολόγος του Markit, Rob Dobson. “Αν και είναι πολύ θετικό το γεγονός πως ο κλάδος παρουσιάζει σημαντική ενίσχυση, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε την επίδραση των διακυμάνσεων στις αγορές των εξαγωγών. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η μεταποίηση φαίνεται να οδηγεί την επέκταση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, συμπλήρωσε ο Dobson.


source: capital.gr

No comments:

Share |