Monday, November 1, 2010

Τι θα φέρει η απόφαση της Fed στην αγορά συναλλάγματος;


Τι θα φέρει η απόφαση της Fed στην αγορά συναλλάγματος;


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Πολλοί traders προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν σοβαρές αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος τις επόμενες ημέρες καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη για την πιο σημαντική απόφαση νομισματικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων.

Η χρονική στιγμή, το εύρος και η εμβέλεια των ενδεχόμενων επιπρόσθετων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της απόφασης της Fed θα είναι κρίσιμα για το δολάριο, το οποίο έχει διολισθήσει τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για υπερμεγέθη μέτρα ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας. Η σύνοδος των ηγετών του G20 στις 11 και 12 Νοεμβρίου θα μπορούσε επίσης να ταράξει τα νερά, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών του γκρουπ εμφανίστηκαν αποφασισμένοι νωρίτερα μέσα στο μήνα να στρώσουν το έδαφος για μία συμφωνία που θα σταθεροποιήσει στις αγορές συναλλάγματος.

Τώρα, με τις τοποθετήσεις κατά του δολαρίου να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στις τάξεις των κερδοσκοπικών funds, το ρίσκο βίαιων διακυμάνσεων ασκεί πιέσεις. Η είδηση της περασμένης Πέμπτης ότι η Bank of Japan μετέφερε την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης – που θα ακολουθήσει την απόφαση της Fed σχεδόν άμεσα – αυξάνουν τις πιθανότητες στις επόμενες ημέρες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να απασχολήσουν την αγορά με κινήσεις αποσταθεροποίησης.

Traders συναλλάγματος «στοχεύουν σε γεγονότα ρίσκου στις αρχές Νοεμβρίου», σχολιάζουν αναλυτές της Societe Generale σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Η αγορά των options, τα οποία χρησιμοποιούν οι traders της αγοράς συναλλάγματος για να διασφαλιστούν έναντι ραγδαίων συναλλαγματικών διακυμάνσεων, δείχνει ότι η νευρικότητα για έντονες αναταράξεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη στιγμή μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το Μάιο, τόνισε η γαλλική τράπεζα. Οι προσδοκίες για νέα παρέμβαση από τις ιαπωνικές αρχές με σκοπό την αποδυνάμωση του γεν έχουν επίσης αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πρόσθεσε η τράπεζα.

Αναλυτές συμφωνούν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις στα βασικά νομίσματα. Το δολάριο έχει υποχωρεί ραγδαία τελευταία, σημειώνοντας απώλειες 15% έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο καθώς η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχθεί αδύναμη και η fed έχει δείξει ότι είναι έτοιμη να αγοράσει εκ νέου ομόλογα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα –σε μία κίνηση που θα έπληττε σε σημαντικό βαθμό το νόμισμα.

Υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών και των επενδυτών αναφορικά με το πόσο μεγάλη σε έκταση μπορεί να είναι η νέα φάση ποσοτικής χαλάρωσης. Το συνολικό μέγεθος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 250 δισ. δολαρίων και 2 τρισ. δολαρίων, σε μηνιαίες δόσεις των 70-500 δισ. δολαρίων. Η αβεβαιότητα αυτή έχει επιφέρει πλήγμα στο δολάριο, με τα hedge funds να δρουν σαν οι πιο ενθουσιώδεις πωλητές.

Αν το πρόγραμμα αγορά ομολόγων της Fed αποδειχθεί μικρότερο από τις εκτιμήσεις των επενδυτών, τότε θα κλείσουν άμεσα θέσεις και θα στείλουν το δολάριο στα ύψη.

Το μεγάλο ερώτημα – που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά – αφορά το κατά πόσο τα funds αυτά έχουν ήδη μειώσει τις τοποθετήσεις τους για την περίπτωση έκπληξης. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι τοποθετήσεις έχουν μειωθεί αρκετά για να αποτρέψουν μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ το δολάριο έχει ασφαλώς σταθεροποιηθεί τελευταία.

«Έχει ήδη σημειωθεί σημαντικός περιορισμός ρίσκου», σχολίασε ο Amos Galvin, συνεργάτης της Macro Currency Group – τμήμα νομισμάτων της Principal Global Investors, που διαχειρίζεται κεφάλαια 4 δισ. δολαρίων στην αγορά συναλλάγματος.

«Υπάρχει έντονη φημολογία μεταξύ της Fed και της αγοράς, ενώ οι θέσεις έχουν περιοριστεί, συνεπώς δεν αναμένω βίαιες διακυμάνσεις την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε.

Ωστόσο, το επίπεδο των τοποθετήσεων κατά του δολαρίου ευρέως θεωρείται ακόμη μεγάλο, ενώ άλλοι αναλυτές χαρακτηρίζουν το γεγονός αυτό πηγή προβληματισμού.

«Η ενδεχόμενη απογοήτευση για τα μέτρα της Fed θα μπορούσε να έχουν πιο σοβαρό αντίκτυπο απ’ ότι άλλο θα μπορούσε να συμβεί», τόνισε ο Todd Elmer, αναλυτής συναλλάγματος της Citigroup. «Η σε κάποιο βαθμό αυξημένη επιφυλακτικότητα είναι δικαιολογημένη βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Η αβεβαιότητα αυξήθηκε περαιτέρω την Πέμπτη καθώς η Bank of Japan μετέθεσε την ημερομηνία της επόμενης απόφασης για τη νομισματική πολιτική στις 4-5 Νοεμβρίου, από 15-16 Νοεμβρίου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Fed.

Ο διοικητής της Bank of Japan Masaaki Shirakawa, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δεν σχετίζεται με «εξελίξεις στο εξωτερικό», ωστόσο αναλυτές της αγοράς συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυξάνεται η πιθανότητα η BOJ να αντιδράσει με περαιτέρω χαλάρωση για να αποτρέψει την ραγδαία αναρρίχηση του γεν, στην περίπτωση που η Fed ωθήσει σε πτώση το δολάριο με το πρόγραμμα χαλάρωσης.

«Πρόκειται ασφαλώς για μία πολύ ασυνήθιστη απόφαση», τόνισε ο Galvin της Macro Currency Group. Η τελευταία φορά που παρενέβη η BOJ, για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,3840 στις ευρωπαϊκές συναλλαγές της Πέμπτης, ενώ το δολάριο βρισκόταν στα 81,30 γεν.



source: capital.gr

No comments:

Share |