Saturday, June 5, 2010

Φόβοι για BP


Φόβοι για BP

H αδυναμία της BP να θέσει υπό έλεγχο τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού έχει οδηγήσει σε κάθετη πτώση τη μετοχή της πετρελαιοβιομηχανίας, ενώ αναλυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να της στοιχίσει ακόμη και την ανεξαρτησία της.

Οι μετοχές της BP καταγράφουν απώλειες άνω του 35% από τις 20 Απριλίου, όταν κατέρρευσε η εξέδρα άντλησης πετρελαίου, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία του πετρελαϊκού κολοσσού να έχει συρρικνωθεί κατά 40 δισ. στερλίνες (58 δισ. δολάρια).

Η μετοχική τιμή της BP είναι πλέον, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αρκετά ελκυστική, ώστε να προσελκύσει ενδιαφέρον από ενδιαφερόμενες για εξαγορές επιχειρήσεις και να οδηγήσει τελικά σε μία επιθετική προσφορά. Η νορβηγική επενδυτική επιχείρηση DnB ΝOR ASA σε email της προς επενδυτές επισημαίνει ότι οι πιθανότητες για εξαγορά της BP από άλλο πετρελαϊκό κολοσσό ανέρχονται σε 10% έως 20%. Ο μόνος πραγματικός υποψήφιος αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την DnB είναι η Royal Dutch Shell

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος επισημαίνει ότι η ΒΡ έχει τους πόρους για να καλύψει το κόστος της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού και δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά.

«Πρόκειται για μια εταιρεία με τέτοιο μέγεθος κεφαλαίου, που μπορεί και θα πληρώσει πλήρως το κόστος της καταστροφής που προκάλεσε και για το οποίο είναι υπεύθυνη» τόνισε σε ερώτηση δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Η ΒΡ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως στην αστική και ποινική διερεύνηση της αμερικανικής κυβέρνησης, που άρχισαν οι αμερικανικές αρχές.

«Η ΒΡ θα συνεργαστεί σε οποιαδήποτε ανάκριση αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως κάνουμε και με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία έρευνας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη» αναφέρεται σε ανακοίνωση της πετρελαιοβιομηχανίας.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |